Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh)

Znacie sałatkę tabbouleh (tabule)? Składa się z ogromnej ilości ziół, warzyw i kaszy (kuskus lub bulgur). Tym razem inspiruje do przyrządzenia jajecznicy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajecznica

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Składniki:

  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • papryczka chili
  • garstka czarnych oliwek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków mięty
  • szklanka kaszy bulgur lub kuskus (już przygotowanej wg przepisu producenta)
  • 4 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Jajecznica libańska (inspirowana tabbouleh) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wciskamy przez praskę czosnek, smażymy aż mocno zapachnie.
  • Dokładamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekane dymki bez szczypioru, szklimy, następnie dodajemy oczyszczoną z pestek, posiekaną chili, dalej pokrojone oliwki, podduszamy.
  • Siekamy szczypior z dymek, natkę i miętę, odkładamy.
  • Na patelnię wsypujemy bulgur lub kuskus, mieszamy.
  • Wbijamy jajka, smażymy na sporym ogniu – powinny dobrze się ściąć, „na sucho”.
  • Całość mieszamy z zieleniną. Na wierzch dajemy pokrojone w kostkę pomidorki.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy