Zupa z bakłażanów

Zupa z bakłażanów to łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Kumin i czosnek nadają ostrości i orientalnego smaku. Wypróbuj przepis na zupę z bakłażanów.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg bakłażanów + jeden bardzo mały
  • olej
  • duża słodka cebula, pocięta na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2–3 duże, słodkie mięsiste pomidory, bez skóry i pestek, pokrojone na ćwiartki
  • po 500 ml bulionu i wody
  • do smaku: koncentrat pomidorowy, kumin, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
  • 100 g makaronu fregola lub grubego kuskusu, przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Bakłażany – poza tym małym – nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem, kładziemy na kratce i wstawiamy do piekarnika o temp. 220°C. Pieczemy ok. 20 min. Na kolejne 10 min kładziemy obok kawałki cebuli, czosnek i cząstki pomidorów. Bakłażany są dobre, kiedy skórka zacznie się palić.
  2. Kiedy przestygną, łyżką wyjmujemy miąższ i z resztą warzyw wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i bulionem, dodajemy koncentrat, gotujemy 10 min. Przyprawiamy i miksujemy. Mały bakłażan kroimy w słupki smażymy do miękkości, na rumiano, na rozgrzanym oleju.
  3. Zupę rozlaną do talerzy dekorujemy cząstkami bakłażana, posypujemy makaronem lub kuskusem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: beza z granatem

 

 


 

 

bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy