Śniadaniowa kaszka kukurydziana

Pomysł na pyszne, sycące i energetyzujące śniadanie.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 199 głosów)

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki kaszki kukurydzianej
  • łyżeczka miodu gryczanego płynnego
  • jedno małe, kwaskowe jabłuszko
  • garść borówek amerykańskich
  • 5 orzechów laskowych
  • szczypta prażonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Borówki i jabłko myjemy. Jabłko kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki (kroimy wzdłuż). Połowę plasterków kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy do miseczki i polewamy połową łyżeczki miodu.
  • W emaliowanym rondelku zagotowujemy mleko, następnie zmniejszamy gaz i wsypujemy kaszkę jednocześnie mieszając. Gotujemy 6-8 minut, aż całość zgęstnieje, a kaszka wchłonie większość mleka. Najlepiej prawie cały czas mieszać, aby nic nie przywarło.
  • Gorącą kaszką zalewamy jabłka, układamy na niej pozostałe plasterki, polewamy połową łyżeczki miodu. Na to wysypujemy garść borówek, przyozdabiamy orzeszkami i siemieniem lnianym.
  • Smacznego!
  • Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy