Kaszka kukurydziana jest w naszym kraju zdecydowanie mniej popularna niż gryczana czy manna. Na pewno warto się nią jednak zainteresować, głównie ze względu na jej wartości odżywcze oraz zapewniane na długo uczucie sytości. Liczba dań, jakie można przygotować z tej odmiany kaszy, jest ogromna - każdy zatem znajdzie coś dla siebie.
StockFood
(średnia 4.39 z 202 głosów)
Kaszka kukurydziana - gotowanie: Na początku mleko i wodę trzeba zagotować. Następnie trzeba wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnienia przez około 10 -15 minut. Warto, co jakiś czas mieszać, aby kasza nie przywarła i się nie przypaliła.
Kaszka kukurydziana - sposób podania: Pod koniec gotowania można dodać miód i dokładnie wymieszać. Gotową kaszkę kukurydzianą należy przelać do miski przelanej wodą. Kaszka kukurydziana jest gotowa do podania np.: z sezonowymi owocami i bakaliami.
Porady
Co zrobić z kaszki kukurydzianej?
Kasza kukurydziana w formie paczkowanej jest tak samo łatwo dostępna, jak wszystkie inne rodzaje tego produktu. Bez trudu znajdziemy ją w każdym większym markecie spożywczym. Mimo swojej obecności na sklepowych półkach, nie cieszy się ona zbyt wielkim uznaniem polskich konsumentów. Większość z nas nie wie po prostu, do czego można by ją wykorzystać.
Tymczasem opcji istnieje naprawdę sporo. Rozumieją to zwłaszcza mieszkańcy krajów takich jak Rumunia i Bułgaria, gdzie kasza kukurydziana jest bardzo zadomowiona, stanowiąc bazę dla potrawy zwanej polentą (mamałygą). Dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania, danie to cechuje się zwartą konsystencją. Podaje się je tak jak u nas babkę ziemniaczaną, a więc po pokrojeniu w plastry. Typowe dodatki do polenty to ser, warzywa czy sosy. Do jej przygotowania służy kaszka kukurydziana na mleku, wodzie lub bulionie.
Z tego rodzaju kaszy warto też zrobić błyskawiczne placuszki albo kleik. Wiele będzie zależało od naszych upodobań oraz ewentualnych wskazań zdrowotnych.
Gluten to białka zbożowe, które znajdują się przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz otrębach. Mogą być źle tolerowane przez ludzki organizm, toteż coraz więcej konsumentów świadomie ich unika. Kaszka kukurydziana jest całkowicie bezglutenowa. Śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię czy po prostu wrażliwe na gluten.
Z czym jeść kaszę kukurydzianą? Powinniśmy z pewnością uwzględnić porę dnia. Na śniadanie (zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych) warto przetestować kaszkę w towarzystwie owoców bądź jogurtu. Z kolei do mamałygi będą pasowały warzywa w połączeniu z aromatycznym sosem.
Komentarze