Stek wołowy z pesto i polentą

Ocena:

4.51 (174)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Przepis na stek wołowy.

Składniki:

  • POLENTA:
  • 25 dag kaszy kukurydzianej
  • sól
  • 5 dag masła
  • 10 dag startego sera np. ementalera
  • STEKI:
  • 4 befsztyki z polędwicy po 20 dag
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bazyliowego pesto
  • 15 dag rukoli
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 5 dag parmezanu

Stek wołowy z pesto i polentą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na polentę:
  • w garnku zagotowujemy 750 ml wody, solimy i stale mieszając, stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy ok. 1 godz., mieszając, aż zgęstnieje. Masło topimy. Polentę przekładamy do płaskiego naczynia, posypujemy startym serem, polewamy masłem.
  • Steki nacieramy oliwą, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 min z każdej strony, by uzyskać befsztyk średniowy-smażony, podgrzewajmy 2 min dłużej z każdej strony. Przyprawiamy i przekładamy na deskę. Zostawiamy na 1 min, przykryte folią. Pesto przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz 3  łyżki ciepłej wody, ubijamy składniki i odstawiamy. Rukolę i przekrojone na pół pomidorki wrzucamy do miski, wlewamy połowę dressingu z pesto, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy palcami. Nakładamy sałatkę na 4 talerze, obok kładziemy po kawałku polenty. Ostrym dużym nożem tniemy steki ukośnie na plastry 1–cm grubości, układamy na sałatce, polewamy wszystko resztą dressingu i posypujemy płatkami świeżo startego parmezanu.
  • Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  • Focaccia z nadzieniem
  • Risotto z owocami morza
  • Kurczak pieczony z białą fasolą
  • Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
  • Pierożki z suszonymi pomidorami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne