Stek wołowy z pesto i polentą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na polentę:
w garnku zagotowujemy 750 ml wody, solimy i stale mieszając, stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy ok. 1 godz., mieszając, aż zgęstnieje. Masło topimy. Polentę przekładamy do płaskiego naczynia, posypujemy startym serem, polewamy masłem.
Steki nacieramy oliwą, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 min z każdej strony, by uzyskać befsztyk średniowy-smażony, podgrzewajmy 2 min dłużej z każdej strony. Przyprawiamy i przekładamy na deskę. Zostawiamy na 1 min, przykryte folią. Pesto przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę oraz 3 łyżki ciepłej wody, ubijamy składniki i odstawiamy. Rukolę i przekrojone na pół pomidorki wrzucamy do miski, wlewamy połowę dressingu z pesto, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy palcami. Nakładamy sałatkę na 4 talerze, obok kładziemy po kawałku polenty. Ostrym dużym nożem tniemy steki ukośnie na plastry 1–cm grubości, układamy na sałatce, polewamy wszystko resztą dressingu i posypujemy płatkami świeżo startego parmezanu.
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
Komentarze