4.58 (194)
Jajka faszerowane awokado zachwycają wiosenną, jasnozieloną barwą i kremową konsystencją. Powstają błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je nie tylko na święta. Gwarantujemy, że jajka faszerowane awokado, koniecznie z dodatkiem soku cytrynowego, dzięki któremu zachowają swój kolor, na stałe zagoszczą na wielkanocnych stołach.
jajka kurze 6 szt.
awokado 1 szt.
szczypiorek 10 g
majonez 75 g
sok z cytryny 15 ml
sól 3 g
pieprz 1 szczypta
koperek 0.5 pęczka
Jajka podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.
Make eat easy
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.
Make eat easy
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, można je dodatkowo naciąć w kratkę, będzie łatwiej wydobyć je ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem, masa nie musi być bardzo gładka. Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy sokiem z cytryny lub limonki. Mieszamy.
Make eat easy
Żółtka przekładamy to miseczki z pastą z awokado, dokładamy posiekany szczypiorek i majonez. Mieszamy do połączenia składników.
Make eat easy
Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, a białka nie popękały. Możemy to zrobić łyżeczką, a jeśli masa wyszła dość luźna, polecamy w tym celu rękaw cukierniczy.
Make eat easy
Wierzch jajek faszerowanych awokado posypujemy szczypiorkiem. Może być też natka pietruszki, bazylia, koperek lub rzeżucha.
Make eat easy
Porady
Powyżej przedstawiliśmy podstawowy przepis na zielone jajka wielkanocne z awokado. Smak farszu o tej pięknej, wiosennej barwie można jednak urozmaicić na kilka sposobów. Spróbujmy dodać do niego inne warzywa, ulubioną szynkę lub wędzoną rybę. Eksperymentujmy ze słonymi i kwaśnymi elementami, które świetnie uzupełnią faszerowane jajka. Oto kilka propozycji.
Jajka z awokado to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Na pewno zachwyci gości zielonym kolorem farszu. Jeśli chcemy przy rodzinnym stole dzielić się czymś innym niż tylko tradycyjnymi pisankami, wypróbujmy innych przepisów: