Pão de queijo piecze się z mąki z tapioki z dodatkiem parmezanu – to jedna z popularniejszych propozycji śniadaniowych w Brazylii. Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste, dlatego to też świetna przekąska, dodatek do obiadu czy kolacji. Nazwa bułeczek brzmi egzotycznie, ale niech Was to nie zmyli, bo ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wszystkich szukających nowych smaków zapraszamy po przepis na brazylijskie bułeczki serowe.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do garnuszka wlewamy mleko i olej, lekko podgrzewamy.
Ciasto: mleko z olejem przelewamy do miski, dodajemy mąkę z tapioki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Wbijamy jajko, wsypujemy starty parmezan. Mieszamy do połączenia składników.
Pieczenie: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki wykładamy małe porcje ciasta. Pão de queijo pieczemy ok. 30 minut.
Porady
- Choć pão de queijo tradycyjnie w Brazylii jedzone są na śniadanie, to stanowią też doskonały dodatek do sałatek, np. na kolację. Doskonale zastąpią tradycyjne pieczywo. Możemy podać je również do obiadu. Z sosami, mięsem, gulaszami, np. z kurczaka i surówką stworzą pyszne połączenie.
- Bułeczki serowe mogą też stanowić doskonałą przekąskę pomiędzy głównymi daniami. O dziwo, wyjątkowo pysznie smakują z czarną kawą.
- Pão de queijo sprawdzą się także jako dodatek do lunchboxa w towarzystwie warzyw, sera czy np. kabanosów.
- Zamiast parmezanu możemy dodać inny ser dojrzewający, np. gruyere, pecorino, grana padano czy emmentaler. Z polskich możemy wybrać: Carski, Rubin, Bursztyn czy Szafir.
- Aby przygotować pão de queijo możemy użyć foremkę do małych muffinek. Ułatwi to pracę i bułeczki będą zgrabniejsze niż te wykładane przy pomocy łyżki.
Komentarze