REKLAMA

Tarta agrestowa

Przygotowanie: 50 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 330 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty kruche ciasto Desery

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
330 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 173 głosów)


Składniki:

  • 80 dag agrestu
  • szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • tłuszcz do formy
  • 34 ciasteczka migdałowe lub paczka herbatników petit beurre
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka mąki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i żółtko, zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Formę na tartę posmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Ponakłuwać je widelcem.
  • Agrest umyć, osączyć i wysuszyć. Owoce ułożyć na cieście. Ciasteczka migdałowe pokruszyć, dodać cukier, cynamon i mąkę, wymieszać. Mieszanką posypać owoce.
  • Piec 30 minut w temperaturze 210°C. Wierzch tarty powinien mieć złocisty kolor. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
  • NASZA RADA
  • Aby kruche ciasto w czasie pieczenia nie nasiąkło sokiem z owoców, przed położeniem agrestu posmarujmy je białkiem.

Kalorie: 330

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy