Zielony gulasz z agrestem

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata, na

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 małe dymki, przecięte na ćwiartki
  • 100 ml oliwy
  • 150 g młodej kapusty, pokrojonej w grubą kostkę
  • 3 cukinie pokrojone w 2-cm kostkę
  • 200 g wyłuskanego świeżego bobu
  • 3 kalarepki, pokrojone w 1,5-cm kostkę
  • 3 liście laurowe
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150 g strączków młodego groszku
  • 100 g agrestu, oczyszczonego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • do smaku: sól, pieprz, cukier
  • 100 g białego pieczywa, zmiksowanego
  • białko
  • łyżeczka natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej
  • 30 g masła + łyżka zimnego
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki kopru, posiekanego
  • świeżo tarty parmezan

Przygotowanie

  1. Ćwiartki dymek rozdzielamy na warstwy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy płatki dymek, kapustę, cukinię, bób, kalarepki i liście laurowe. Dodajemy czosnek i smażymy ok. 5 min, co jakiś czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
  2. Dokładamy zielony groszek, agrest, bulion, wino i doprawiamy solą; dusimy na małym ogniu ok. 5 min.
  3. W tym czasie z mielonego chleba, białka, natki, 3 dag masła, soli i pieprzu do smaku ukręcamy w malakserze jednolitą masę, z której mokrymi rękami toczymy malutkie niczym agrest klopsy. Dodajemy je do warzyw, gotujemy całość 5–7 min i na koniec zagęszczamy łyżką zimnego masła posypanego mąką.
  4. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, szczyptą cukru i koprem. Przed podaniem posypujemy obficie startym parmezanem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Wskazówki

Z pieczywa na klopsiki najlepiej odciąć skórkę, a resztę miksować pulsacyjnie. Wybierajmy białe pszenne chleby lub bułki, nie całkiem suche. Warzywa bez klopsików można potraktować jako dodatek do świeżo ugotowanego makaronu lub ryżu. Do gulaszu pasują także malutkie niczym orzech młode kartofelki, rzodkiewki, fasolka szparagowa lub szparagi.

 

Komentarz redakcji

Z agrestu można przygotować oryginalne pikle, które mogą towarzyszyć nie tylko desce kozich serów, ale np. tłustym rybom typu pieczona makrela lub... klasycznemu śledzikowi w oleju: 20 dag owoców oczyszczonych z szypułek i wąsów możemy wymieszać z pokrojoną w grubą kostkę słodką cebulą a potem zalać wystudzonym syropem ze 150 ml octu winnego jasnego i 25 g drobnego cukru. Po 3 dniach taki dodatek jest gotowy i pasuje także do białych mięs, hamburgerów i sosów. Warto np. klasyczny jasny, śmietanowy sos na pieczarkach podkręcić kilkoma sztukami takiego agrestu ze słoika.
gulasz agrest
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy