Zielony gulasz z agrestem

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata.

Autor przepisu: Agata Wojda

Dania głównegulasz

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Dymki kroimy na ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Kapustę kroimy w grubą kostkę, a cukinię w ok. 2-cm kostkę. Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Bób łuskamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy płatki dymek, kapustę, cukinię, bób, kalarepki (3 małe lub 1 większą) i liście laurowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 5 min, co jakiś czas mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dokładamy wyłuskany zielony groszek, oczyszczony i umyty agrest, bulion, wino i doprawiamy solą. dusimy na małym ogniu ok. 5 min.
  • 2.W tym czasie z mielonego chleba, białka, natki, 30 g masła, soli i pieprzu do smaku ukręcamy w malakserze jednolitą masę z której mokrymi rękami toczymy malutkie niczym agrest klopsy. Dodajemy je do warzyw gotujemy całość 5–7 min i na koniec zagęszczamy łyżką zimnego masła posypanego mąką. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem szczyptą cukru i koperkiem. Przed podaniem posypujemy obficie startym parmezanem.

Porady

Z pieczywa na klopsiki najlepiej odciąć skórkę, a resztę miksować pulsacyjnie. Wybierajmy białe pszenne chleby lub bułki, nie całkiem suche. Warzywa bez klopsików można potraktować jako dodatek do świeżo ugotowanego makaronu lub ryżu. Do gulaszu pasują także malutkie niczym orzech młode kartofelki, rzodkiewki, fasolka szparagowa lub szparagi.

 

Notka redakcyjna

Z agrestu można przygotować oryginalne pikle, które mogą towarzyszyć nie tylko desce kozich serów, ale np. tłustym rybom typu pieczona makrela lub... klasycznemu śledzikowi w oleju: 20 dag owoców oczyszczonych z szypułek i wąsów możemy wymieszać z pokrojoną w grubą kostkę słodką cebulą a potem zalać wystudzonym syropem ze 150 ml octu winnego jasnego i 25 g drobnego cukru. Po 3 dniach taki dodatek jest gotowy i pasuje także do białych mięs, hamburgerów i sosów. Warto np. klasyczny jasny, śmietanowy sos na pieczarkach podkręcić kilkoma sztukami takiego agrestu ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy