Zakwas na żur

Zakwas  na żur to podstawa do przygotowania wielkanocnego żurku. Mąka żytnia razowa jest obowiązkowym składnikiem  zakwasu. Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na żur.

ZupyżurZakwas

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 155 głosów)

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 6–8 ząbków czosnku, obranych i zgniecionych
  • 4 liście laurowe
  • 8–10 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3/4 l ciepłej wody

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w słoiku, przykrywamy kilkukrotnie złożoną gazą, stawiamy w temperaturze kuchennej. Codziennie raz mieszamy drewnianą łyżką lub potrząsamy słoikiem. Zakwas jest gotowy po 5–7 dniach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: zakwas na barszcz biały

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: