Zakwas na żur

Zakwas  na żur to podstawa do przygotowania wielkanocnego żurku. Mąka żytnia razowa jest obowiązkowym składnikiem  zakwasu. Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na żur.

Dodany przez:

Zupy

Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 6–8 ząbków czosnku, obranych i zgniecionych
  • 4 liście laurowe
  • 8–10 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3/4 l ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w słoiku, przykrywamy kilkukrotnie złożoną gazą, stawiamy w temperaturze kuchennej. Codziennie raz mieszamy drewnianą łyżką lub potrząsamy słoikiem. Zakwas jest gotowy po 5–7 dniach.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: zakwas na barszcz biały

zakwas żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy