Zupa ziemniaczana

Porcja: 360 kalorii Przygotowanie: 40 minut Gotowanie: 1 godzina 20 minut

Dodany przez:

Zupa ziemniaczana

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.82 z 11 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • wędzona kość lub wędzone żeberka (60 dag)
  • włoszczyzna
  • 5-6 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • puszka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie
  • śmietana do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ugotować 1 i 1/2 l wywaru na kości lub żeberkach. Do garnka z wywarem wrzucić obrane ziemniaki i czosnek, umytą i oczyszczoną włoszczyznę oraz suszone grzyby.
  2. Przyprawić solą, szczyptą pieprzu ziołowego, zielem angielskim. Gotować do miękkości.
  3. Grzyby i wszystkie warzywa wyjąć z wywaru. Grzyby pokroić w paseczki, marchew w talarki, ziemniaki zmiksować. Wywar przecedzić.
  4. Wszystkie składniki (oprócz reszty włoszczyzny) ponownie dodać do wywaru.
  5. Żeberka lub kość obrać
zupa ziemniaki zupy włoszczyzna wędzone żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze