Zupa ziemniaczana wg Aleex

Cudownie rozgrzewająca, prosta, domowa zupa - zawsze pyszna.

dodany przez: Aleex

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)


Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka (lub inne mięso drobiowe)
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • ziemniaki
  • 1 ziele angielskie
  • 1 listek laurowy
  • vegeta
  • maggi
  • 3 plasterki boczku lub słoninki
  • odrobina mąki
  • 1 kostka bulionu z kury Knorra
  • ewentualnie - zacierka makaronowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar ze skrzydełek z dodatkiem kostki rosołowej Knorra. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć marchew i pietruszkę - jarzyny dodać do wywaru. Włożyć też kawałek pora, zielę, listek. Wszystko gotować ok. 1/2 godziny. W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy.
  • 2. Dopiero teraz wsypać vegetę i dodać inne przyprawy. Zupa ma się gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.
  • 3. Skwarki dodać do gotującej się zupy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zrobić zasmażkę. Na tłuszcz wytopiony z boczku wsypać mąkę i zezłocić ją. Następnie wlać na patelnię odrobinę zimnej wody - zasmażka się zahartuje - i dodać do zupy.
  • W lżejszej wersji zamiast zasmażki można dodać do zupy troszkę zacierki makaronowej. Tę wersję przedstawia poniższe zdjęcie.
  • Podawać posypaną natką pietruszki na talerzach. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy