Zupa z soczewicy

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 10 minut Porcja: 510 kcal Składniki 6 porcji

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
510.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Składniki:

  • 20 dag soczewicy
  • puszka czerwonej fasolki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • gałązka szałwii
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 8 dag parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Soczewicę opłukać i osączyć. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać soczewicę, chwilkę poddusić i dolać 1/2 l bulionu z kostki. Gotować ok. 50 min.
  • Seler pokroić na plasterki i po 15–20 min gotowania dodać do garnka razem z pastą pomidorową, dalej gotować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Fasolkę osączyć. Szałwię umyć i razem z pozostałymi składnikami dodać do garnka na 10 minut przed końcem gotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu.
  • Wyjąć szałwię, a zupę doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Każdą porcję posypać parmezanem i listkami szałwii.

Kalorie: 510.00

Porady

Polecamy też przepis na zupę z soczewicy z mlekiem kokosowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy