Zupa ryżowa wg Babcigramolki :

Delikatna, lekkostrawna . Lubiana przez dzieci .

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 176 głosów)


Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ¼ pory
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • maggi w płynie
  • 1 ½ litra wody
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki usiekanego koperku lub natki pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Porcję rosołową , obrane warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa . Przecedzić . Wsypać ryż i gotować 30 minut . Doprawić maggi . Podawać posypaną koperkiem lub pokrojoną natką pietruszki .
  • Obrać mięso od kości i zamrozić do wykorzystania na zupę lub krokiety . Warzywa użyć do sałatki . Zamiast gotować wywar można zupę zrobić na pozostałym z poprzedniego dnia rosole .
  • Moja uwaga. Proponuję gotować zupę ryżową na bieżąco bo jeśli postoi to ryż napuchnie i zupa może się zrobić za gęsta .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy