Zupa krem z selera z prażonymi pestkami słonecznika

Zupa krem z selera to pyszny sposób na warzywa korzeniowe. Zupa selerowa w takim wydaniu najlepiej smakuje z prażonymi, chrupiącymi pestkami słonecznika. To doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zupa z selera jest sycąca i rozgrzewająca. To również prawdziwa bomba witaminowa! Zobacz, jak zrobić zupę krem z selera i przygotuj pyszne danie dla siebie i bliskich. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • seler 1.

    Jak zrobić krem z selera? To prosty i szybki przepis. Zaczynamy od przygotowania warzyw. Selera i ziemniaka obieramy, myjemy i osuszamy. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki. Gotowy bulion podgrzewamy. Dodajemy do niego selera i ziemniaka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy go do bulionu. Dolewamy mleko i całość mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw.

  • słonecznik 2.

    W dalszej kolejności przechodzimy do przygotowania pestek słonecznika. W tym celu wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut mieszając. Uważamy, żeby nie dopuścić do przypalenia się pestek. Gdy słonecznik się zarumieni, zdejmujemy go z patelni. Zupę z selera miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

  • pietruszka 3.

    W ostatnim kroku myjemy natkę pietruszki, osuszamy ją i drobno siekamy. Gotową zupę krem z selera wlewamy do miseczek, posypujemy natka pietruszki i skraplamy oliwą. Wsypujemy uprażone pestki słonecznika. Krem z selera jest gotowy do spożycia.

Porady

  • Smak kremu z selera wzbogaci też dodatek gruszki, korzenia pietruszki lub pasternaku. Gruszkę przed dodaniem do bulionu dobrze jest zeszklić na patelni z rozpuszczonym masłem.
  • Krem z selera można podawać również z grzankami lub z popularnym dodatkiem do kremów – groszkiem ptysiowym.
  • Zamiast prażonego słonecznika można wykorzystać również orzechy włoskie, pestki dyni lub orzeszki pini. Dobrze sprawdzi się również dodatek tartego sera np. parmezanu.
  • Idealnie aksamitny i gładki krem z selera? Zupę najlepiej zrobić z użyciem blendera ręcznego. Garnek należy zdjąć z ognia lub płyty, a blenderem zmiksować całą zawartość, a później chwilę podgrzewać i serwować. 

Notka redakcyjna

Zupa krem – sposób na zdrowe i sycące danie

Zupy w postaci kremów to dobry sposób na przemycenie dużej ilości warzyw do naszego dania. To szczególnie przydatne w przypadku przygotowywania posiłków dla najmłodszych. Zupy krem są również nieco bardziej sycące niż klasyczne zupy. To również świetne danie na chłodniejsze dni, gdyż zupy krem to bardzo rozgrzewające potrawy. Przygotowując krem możemy wykorzystać tak naprawdę dowolne warzywa. Do najpopularniejszych przepisów należą m.in. zupa krem z pomidorów, krem z dyni lub brokułu. Do przyrządzenia kremów warto korzystać również z sezonowych warzyw. Krem ze szparagów lub zupa krem z bobu to prawdziwa uczta. Kremy podobnie jak klasyczne zupy można zabielić dodając odrobinę śmietany lub serku mascarpone.  W przypadku śmietany najlepszym wyborem będzie śmietanka 30%. Dzięki temu danie stanie się jeszcze bardziej kremowe i sycące. Takie zupy to też pomysł na obiad dla wegetarian i wegan. Wystarczy wykorzystać bulion warzywny zamiast mięsnego, by przygotować idealną zupę krem dla osób będących na diecie roślinnej. Wypróbuj przepisy na zupy krem i przygotuj pyszne danie pełne pysznych, ulubionych warzyw.
Zobacz też: przepis na zupę krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy