Zupa z dyni

Zupa z dyni - pyszna zupa z dyni. Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 150 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa z dyni

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 10 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag pokrojonego w kostkę, oczyszczonego miąższu dyni
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • 150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Zupa z dyni - przepis na pyszną zupę.
  2. Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak, pozornie mdły, w połączeniu z przyprawami oraz innymi
  3. warzywami nabiera charakteru. Miąższ dyni można dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z niego pyszne kremowe zupy z dyni.
  4. Zupa z dyni, jak zrobić zupę z dyni:
  5. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać, drobno posiekać.
  6. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5–7 minut. Zalać bulionem, przykryć, gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
  7. Zdjąć z ognia, dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
  8. Garnek z zupą z dyni ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.
  9. PAMIĘTAJ
  10. ● Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietany i podać zupę np. z kawałkami wędzonego łososia lub pokruszonymi włoskimi orzechami.
  11. ● Pokrojony miąższ dyni doskonale nadaje się do zamrażania. Można go uprzednio zblanszować we wrzątku. Przechowuje się wówczas nawet 12 miesięcy.
  12. Zupa z dyni gotowa - można się zajadać - smacznego!

Wskazówki

Dla wielu osób dynia jest zbyt słodka, mdła i mało wyrazista, aby gotować zupę z niej samej. Dodatek pikantnych przypraw i mleka kokosowego wydobywa z zupy z dyni pełnię smaku. Stąd popularność tego przepisu.

dynia zupa krem z dyni zupa z dyni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze