Krem z bobu

Ocena:

4.43 (147)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z bobu to prosta, pyszna, zdrowa i wegetariańska zupa z sezonowych produktów. Wystarczy tylko kilka składników i 30 minut pracy, żeby cieszyć się jej smakiem. Jest aksamitna, idealnie doprawiona, zaskakuje wyjątkowym smakiem. Zupa krem z bobu jest dość sycąca, ale jeśli chcemy mieć pewność, że się nią najemy, warto podać ją z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku.

Składniki:

  • bób  500 g

  • ziemniaki  200 g

  • masło  15 g

  • cebula  1 szt.

  • mleko  500 ml

  • woda  500 ml

  • śmietana kremówka  50 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • bulion warzywny  500 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • szczypiorek  0.25 pęczka

Krem z bobu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bób: do garnka wlewamy wodę i połowę mleka, solimy. Bób myjemy w zimnej, bieżącej wodzie i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin.

  • Krok 2:

    Pozostałe warzywa: cebulę obieramy, siekamy w grubą kostkę, z czosnku zdejmujemy łupinę i przeciskamy go przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy jedną posiekaną cebulę (lub młody por) i 2 ząbki czosnku. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.

  • Krok 3:

    Gotowanie: do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucamy ziemniaki i bób, wlewamy ok. 500 ml gorącego lekkiego bulionu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dodajemy około 0,5 łyżeczki każdej z przyprawy, czyli 3g). Gotujemy przez ok. 15 minut, do miękkości warzyw.

  • Krok 4:

    Krem z bobu: wlewamy pozostałe mleko i miksujemy na gładko. Rozlewamy na talerze, wierzch posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy śmietaną.

Porady

  • Cebulę można zastąpić porem, najlepiej młodym - wykorzystujemy białą część warzywa, którą kroimy na mniejsze kawałki, np. na plasterki i chwilę przesmażamy.
  • Bazą do zupy może bulion warzywny (krem z bobu będzie wtedy wegetariański), ale możemy użyć też rosołu lub innego bulionu mięsnego.
  • Wegański krem z bobu można zrobić jeszcze prościej. Używamy bulionu roślinnego (z samych warzyw) i nie zabielamy zupy śmietanką lub używamy śmietanki roślinnej.
  • Młodego, świeżego bobu nie trzeba obierać ze skórek. Będą praktycznie niewyczuwalne, a potrawa zyska dodatkowe wartości odżywcze.
  • Krem z bobu rozdrabniamy w garnku za pomocą blendera ręcznego lub przelewamy do blendera kielichowego (odpowiedniego do miksowania gorących płynów).
  • Zupę można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Wsadzamy do niej dobrze przestudzoną.
  • Do kremu z bobu można dodać też chili, w proszku, płatkach lub świeże. Taka wersja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pikantnych potraw.
  • A jeśli wolicie zupy w klasycznej wersji, to polecamy przepis na wyjątkową zupę z bobu z pokruszoną fetą na wierzchu.
  • Poza sezonem można zrobić krem z bobu mrożonego lub konserwowego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podać krem z bobu?

Zupa krem jest na tyle gęsta i pożywna, że nie wymaga żadnych dodatków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stała się jeszcze bardziej sycąca. Poza tym to świetny pomysł na podniesienie walorów estetycznych. Co się sprawdzi w tej roli? Podpowiadamy kilka sprawdzonych propozycji:

  • domowe grzanki,
  • groszek ptysiowy,
  • bagietka czosnkowa,
  • podsmażony boczek,
  • uprażone orzechy lub pestki dyni i słonecznika - wystarczy uprażyć je na suchej patelni,
  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • koperek,
  • można także polać zupę odrobiną oliwy z oliwek,
  • ugotowany bób, zostawiamy kilka sztuk, które finezyjnie układamy na wierzchu, możemy też go posiekać,
  • śmietana,
  • jogurt naturalny.

Co można zrobić z gotowanego bobu?

Bób to roślina, która sprawdza się w wielu daniach, króluje na stołach w sezonie, który jest dość krótki, trwa od połowy czerwca do sierpnia. Dlatego nie ma co zwlekać z przygotowaniem potraw z jego dodatkiem. W jakich daniach pojawia się bób? Poniżej znajdziecie kilka naszych sprawdzonych propozycji:

Zastanawiacie się, co można zrobić z mrożonego bobu? Odpowiedź jest prosta, dokładnie to samo, co ze świeżego, tylko trzeba go wcześniej odmrozić. 

Wartości odżywcze bobu

Bób to jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych, która zawiera wiele wartości odżywczych. To bogate źródło białka (często zastępuje białko zwierzęce), kwasu foliowego (który jest istotny dla rozwoju płodu, wspiera też leczenie niedokrwistości). Bób daje uczucie sytości, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, a także poprawia pracę układu krążenia.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne