Agnieszka Pietroń

Krem z zielonych szparagów

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Krem z zielonych szparagów to sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Odznacza się pięknym, zielonym kolorem i aksamitną konsystencją. Zazwyczaj serwujemy je z dodatkiem kawałków warzyw. Jednak równie dobrze smakuje posypane startym serem lub chrupiącymi grzankami. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na zupę krem z zielonych szparagów.

Składniki:

  • zielone szparagi  400 g

  • bulion drobiowy  500 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • olej  30 ml

  • ser żółty  20 g

  • śmietana 30%  100 ml

Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę i ząbek czosnku obieramy, a następnie siekamy. Szparagi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy je na kawałki o grubości 1,5 cm. Kilka główek warzyw odkładamy na bok – użyjemy ich do dekoracji. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • Krok 2:

    Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy posiekaną cebulą. Podgrzewamy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i szparagi. Całość smażymy przez ok. 5 minut. 

  • Krok 3:

    Krem z zielonych szparagów: bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy wcześniej podsmażone szparagi, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Dodajemy śmietankę i mieszamy.

  • Krok 4:

    Podanie: danie serwujemy w głębokim naczyniu. Dekorujemy je główkami szparagów i posypujemy żółtym serem.

Porady

  • Gotowy krem z zielonych szparagów możemy udekorować natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Ponadto niektórzy posypują danie również startym serem żółtym np. parmezanem. Świetnie sprawdzi się tutaj także groszek ptysiowy, grzanki, nasiona słonecznika, pestki dyni, a nawet pokruszone orzechy.
  • Przed dodaniem śmietanki 30% do garnka z kremem, warto odłożyć ją wcześniej do małej miseczki i wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy. W ten sposób będziemy mieć pewność, że składnik idealnie połączy się z potrawą. 
  • W wersji wegetariańskiej bulion drobiowy zamieniamy na warzywny. Zupa będzie odznaczał się nieco delikatniejszym smakiem i aromatem. W związku z tym warto doprawić ją wtedy przyprawami takimi jak tymianek, rozmaryn lub majeranek.
  • Danie możemy wykonać również z dodatkiem innych warzyw np. cukinii, ziemniaków, marchewek. Należy je dokładnie umyć, obrać oraz pokroić w kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni i dodajemy do bulionu. W zależności od warzywa, czas gotowania zupy może wydłużyć się jeszcze o 10-20 minut.
  • Śmietankę 30% możemy zastąpić również tą o 18% zawartości tłuszczu. Należy jednak zaznaczyć, że odznacza się ona nieco kwaśnym smakiem. Ponadto niektórzy dodają również jogurt naturalny, mascarpone, serek śmietankowy, a nawet camembert. Weganie mogą bez problemu użyć mleczka kokosowego bądź śmietanki roślinnej.
  • Krem z zielonych szparagów podajemy zazwyczaj w towarzystwie świeżej kromki chleba, bułki, bagietki lub grzanek.
  • Jeśli chcemy nadać potrawie nieco pikanterii, polecamy wzbogacić ją o niewielką ilość świeżego imbiru. Wystarczy wcześniej go obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne