Zupa gołąbkowa posmakuje wszystkim fanom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest gęsta, pożywna, przyjemnie rozgrzewa i można się nią najeść do syta. Jak sama nazwa, jej podstawą są składniki na gołąbki, czyli dobrej jakości mięso mielone, kapusta, ryż i przecier pomidorowy. Zupę o smaku gołąbków można zagęścić i zabielić śmietaną.
iStock
(średnia 4.46 z 171 głosów)
Warzywa: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kapustę myjemy i szatkujemy nożem lub w malakserze. Obieramy, myjemy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Podsmażanie składników na zupę: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez ok. 10 min na małej mocy palnika. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z cebulą przez 5 min. Następnie dokładamy kapustę, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min.
Gotowanie: do garnka z podsmażonymi składnikami dodajemy bulion, pomidory z puszki, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, sól i pieprz. Gotujemy przez 15 min, po czym dodajemy ryż i gotujemy przez kolejne 15 min.
Zupa gołąbkowa jest gotowa: możemy ją zabielić lub podać z łyżką gęstej śmietany. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Do zupy gołąbkowej świetnie pasuje mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej. Jeśli jednak wolimy mniej tłuste partie, możemy wybrać szynkę.
- Ważne jest to, żeby mięso było świeże. Aby mieć pewność, wybierzmy ładny kawałek w sklepie i poprośmy o zmielenie na miejscu. Jeśli posiadamy maszynkę do mielenia mięsa, możemy sami zmielić je w domu.
- Zupę gołąbkową możemy zrobić z kapusty białej, włoskiej lub pekińskiej.
- Ryż można zastąpić ziemniakami – dodajemy pokrojone w kostce zaraz po dolaniu bulionu. Gotujemy, aż będą miękkie (ok. 30 min).
- Jeśli zdecydujemy się zabielić zupę kwaśną śmietaną, należy ją wcześniej zahartować. Mieszamy ją w osobnym naczyniu z odrobiną zimnej wody. Dodajemy 2–3 łyżki gorącego bulionu, mieszamy, przelewamy do zupy i ponownie mieszamy.
- Aby zupa gołąbkowa była bardziej gęsta, możemy dodać mąkę (rozmieszaną z zimną wodą) lub zasmażkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i bulion z zupy. Mieszamy, aż składniki się połączą w gęsty sos. Następnie przelewamy zasmażkę do zupy i ponownie mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.
- Z zagęszczaniem zupy należy jednak uważać. Można to zrobić, ale tylko wtedy, gdy będzie podana i zjedzona jeszcze tego samego dnia. Jeśli zostawimy ją w lodówce na drugi dzień, sama zgęstnieje.
W podstawowej wersji zupy mięso mielone jest rozdrobnione, ale możemy dodać je także w formie małych pulpecików. Pyszne mięsne kuleczki przygotowujemy z mielonej łopatki wieprzowej, jak w przepisie na pulpety wieprzowe. Mięso mieszamy z jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Lepimy niewielkie kulki, następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Gotowe pulpeciki dodajemy do zupy na sam koniec, aby nie rozpadły się podczas długiego gotowania.
W wersji wegetariańskiej można przygotować podobną zupę z kapustą, ryżem i soczewicą. Jeśli chcemy dorzucić do niej dodatek, który w smaku będzie przypominał mięso, możemy zamarynować tofu, tempeh lub seitan w przyprawie do mięsa. Wybrany składnik smażymy z cebulką i warzywami na patelni, tak jak w drugim kroku przepisu.
Wegetariańska zupa gołąbkowa również może być w wersji z pulpecikami, zrobionymi z soczewicy, ciecierzycy lub kaszy.
Aby nieco urozmaicić smak zupy, można dodać do niej:
Komentarze