REKLAMA

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to świetna alternatywa dla wszystkich amatorów tradycyjnych gołąbków. Jest to pyszna zupa przygotowana na bazie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bulionu. Jednocześnie jest ona bardzo sycąca – zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo łatwy do odtworzenia. Podpowiadamy, jak przygotować zupę gołąbkową krok po kroku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy dania mięsne gołąbki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zupa gołąbkowa 1.

    Przepis na zupę gołąbkową zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie szatkujemy kapustę i siekamy małego pora. Dalej warzywa zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy je aż warzywa zmiękną. Międzyczasie ryż zagotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

  • pulpety 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu zupy gołąbkowej jest przyprawienie mięsa solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz lubczykiem. Do mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy masę. Dalej formujemy niewielkie pulpety, obtaczamy je w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 

  • koperek 3.

    Ostatnim krokiem w przygotowaniu zupy gołąbkowej jest dodanie do bulionu i warzyw ryżu oraz pulpetów. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Dalej zaprawiamy wszystko koncentratem pomidorowym, dodajemy mąkę i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. 
     

Porady

  • Zupę gołąbkową możemy przygotować na bazie bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego. Opcjonalnie możemy wykorzystać kostkę rosołową. 
  • Gołąbki, w zależności od regionu, podaje się z ziemniakami, pieczywem lub bez żadnych dodatków. 
  • Do zupy gołąbkowej zalecamy wykorzystanie drobiowego mięsa mielonego, ale opcjonalnie możemy użyć mięsa wieprzowego (z szynki lub karczku) lub wołowego. 
  • Przed dodaniem kapusty do naszej zupy gołąbkowej należy wcześniej usunąć z niej wierzchnie liście i głąb. 
  • Zamiast kapusty białej możemy wykorzystać kapustę włoską lub pekińską. 

 

Notka redakcyjna

Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla gołąbków, które uchodzą za bardzo czasochłonną potrawę. Dlatego, jeśli przepadamy za gołąbkami, a nie mamy czasu na ich przygotowanie, to możemy postawić właśnie na zupę gołąbkową. Świetnie sprawdzi się ona na przyjęciach, a także jako danie dla dzieci, bowiem mogą one mieć problem z jedzeniem tradycyjnych gołąbków. Opcjonalnie, zamiast zupy gołąbkowej możemy przygotować również gołąbki bez zawijania, które są równie smaczne! 

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy