Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Znajdziemy tu jednak wszystko, co lubimy w tym tradycyjnym polskim daniu - mielone mięso i duuużo kapusty.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.1 z 10 głosów)

Składniki

  • marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
  • pół selera, startego na tarce o grubych oczkach
  • mały por, posiekany
  • pół główki białej kapusty, poszatkowanej
  • kostka rosołowa, najlepiej domowa
  • 10 dag ryżu
  • sól, pieprz
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • jajko
  • mąka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Warzywa zalewamy 2 l wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
  2. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie pulpety. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
  3. Do zupy dodajemy ryż i pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i posypujemy posiekanym koperkiem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Wskazówki

Zupa gołąbkowa jest sycąca, ale nie zbyt tłusta. Podajmy ją z pajdą chleba - maczany w zupie smakuje świetnie! 

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

obiad zupa gołąbki zupa gołąbkowa zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy