Zupa botwinkowa jarzynówka z fasolką szparagową

Botwina i fasolka szparagowa to warzywa, na które czekamy z wytęsknieniem. Okazuje się, że świetnie smakują podane na jednym talerzu. Przykładem jest zupa botwinkowa jarzynówka z fasolką szparagową.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pęczek botwinki
  • po 1/2 kg ziemniaków i zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 5 szklanek bulionu wołowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szklanka świeżego soku z buraków (z butelki, takiego do picia) lub koncentrat buraczany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Botwinkę czyścimy, myjemy i osuszamy, siekamy w całości: buraczki, łodygi i liście.
  2. Fasolkę czyścimy, każdy strączek kroimy na 3–4 części. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekany czosnek, przesmażamy.
  4. Dodajemy ziemniaki, fasolkę, marchew i pietruszkę, dusimy razem ok. 5 min, często mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy ziele i listek, doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dokładamy całą botwinkę, mieszamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Mieszamy z sokiem z buraków (lub koncentratem – do smaku i koloru), przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Rozlewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i posypujemy dużą ilością posiekanego koperku.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016
zupa fasolka szparagowa botwina zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy