Zupa botwinkowa jarzynówka z fasolką szparagową

Botwina i fasolka szparagowa to warzywa, na które czekamy z wytęsknieniem. Okazuje się, że świetnie smakują podane na jednym talerzu. Przykładem jest zupa botwinkowa jarzynówka z fasolką szparagową.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 140 głosów)

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • po 1/2 kg ziemniaków i zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 5 szklanek bulionu wołowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szklanka świeżego soku z buraków (z butelki, takiego do picia) lub koncentrat buraczany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Botwinkę czyścimy, myjemy i osuszamy, siekamy w całości: buraczki, łodygi i liście.
  • Fasolkę czyścimy, każdy strączek kroimy na 3–4 części. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekany czosnek, przesmażamy.
  • Dodajemy ziemniaki, fasolkę, marchew i pietruszkę, dusimy razem ok. 5 min, często mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy ziele i listek, doprowadzamy do wrzenia.
  • Dokładamy całą botwinkę, mieszamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • Mieszamy z sokiem z buraków (lub koncentratem – do smaku i koloru), przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Rozlewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i posypujemy dużą ilością posiekanego koperku.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016

Porady

Sprawdź też: zupa ziołowo-szczawiowa z jajkiem sadzonym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy