Jajko na twardo

Jajko na twardo w najprostszym przepisie. Idealne na kanapki, do zupy lub do sałatek

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Naleśniki jajecznica

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)


Składniki:

  • 4 jajka, sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Jajko na twardo 1.

    Zagotowujemy litr wody w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, lekko solimy wodę. Szerszy spód jajek możemy w tym momencie zakłuć igłą, co zapobiegnie pęknięciu jajek, bo uwolni się nadmiar powietrza. Dodajemy jajka i gotujemy przez 7 minut. Wodę wylewamy, a jajka obieramy. Jak najszybciej obrać jajka na twardo? Wkładamy je do pojemnika próżniowego wypełnionego do połowy wodą, zamykamy szczelnie i energicznie potrząsamy. Skorupka szybko sama zejdzie. Jajko na twardo podajemy oprószone solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: