Wegetariański bulion warzywny

Wegetariański bulion warzywny to doskonała baza do roślinnych zup i sosów. Aromatyczny i esencjonalny nada potrawom głębokiego smaku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Składniki:

  • 1 cebula
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    5 cm kawałek pora (biała część)
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki białego wina
    liść laurowy
    gałązka lubczyku
    2 jagody jałowca
    2 ziarna ziela angielskiego
    500 ml wody
    oliwa
    natka pietruszki

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Bulion warzywny to doskonała baza do zup i sosów. Możemy podawać go także samodzielnie, np. z makaronem lub kaszą.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy  na odrobinie oliwy na szklisto. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części marchewki, pietruszkę,  seler oraz por. Smażymy je i podlewamy sosem sojowym oraz winem. Nastepnie dodajemy przyprawy i 500 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Bulion odcedzamy przez drobne sitko lub gazę, aby pozbyć się szumów. Dekorujemy siekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Gyros wegetariański
Gyros bez mięsa

Kwiatek

Gyros wegetariański