Zupa botwinka z wiśniami

Botwinka, czyli zupa z botwiny, to klasyka w sezonie wiosenno-letnim. Aby nieco urozmaicić to danie, warto dodać do garnka... wiśnie. Smakuje rewelacyjnie!

botwinka

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 146 głosów)

Składniki:

  • pęczek buraczków z botwinką
  • łyżka masła
  • młoda marchewka, starta
  • 2 szklanki wiśni, wydrylowanych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany do zup
  • do smaku: sok z cytryny, sól,
  • pieprz, cukier
  • 4 młode ugotowane ziamniaki
  • garść koperku, posiekanego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraczki z botwinką płuczemy i osuszamy. Odcinamy buraczki, ścieramy na średnich oczkach, botwinkę kroimy w wąskie paski.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, pokrojone buraczki i wiśnie, dusimy ok. 5 min. Zalewamy bulionem, gotujemy ok. 10 min. Dokładamy botwinkę, gotujemy krótko, aż zmięknie.
  • Śmietanę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając, wlewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ew. cukrem.
  • Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej porcji wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, obficie posypujemy koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018

Porady

Zamiast botwinki można dodać do zupy uduszoną z cukrem i balsamico czerwoną cebulę, która nada jej głębokiej, złożonej słodyczy .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy