Żołądki drobiowe z pieczarkami w pomidorach

Pyszne żołądki z pieczarkami w pomidorach --Polecam :-)

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 156 głosów)

Składniki:

  • 300g -400g żołądków drobiowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 listek laurowy
  • 1 cebula-drobno posiekana
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 8 dużych pieczarek-pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawy:
  • sól morska,pieprz świeżo mielone,przyprawa w płynie maggi wg.uznania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żałądki czyścimy,myjemy i wrzucamy do garnka.Dodajemy obraną marchew,pietruszkę ,listek laurowy.Solimy ok 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimna wodą.Gotujemy do miękkosci żołądków.
  • Gdy żołądki są miękkie odcedzamy,studzimy i kroimy w paski nie za cienkie.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule wraz pieczarkami i odrobinką soli do odparowania płynu. Gdy płyn odparuje dodajemy żołądki,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki,ketchup -mieszamy.Po dokładnym wymieszaniu wrzucamy natkę pietruszki,doprawiamy solą pieprzem i maggi.Całość ponownie mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami . . .
  • Smacznego . . .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy