Wegańska zapiekanka ratatouille

Ocena:

4.39 (168)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Zapiekanka inspirowana francuską potrawą ratatouille to prosty i szybki przepis na lekki obiad lub przekąskę. Ratatouille to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Podpowiadamy, jak zrobić francuskie danie ratatouille.

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • bakłażan  1 szt.

  • pomidor  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • czosnek granulowany  1 łyżeczka

  • zioła prowansalskie  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

Wegańska zapiekanka ratatouille - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie warzywa na zapiekankę ratatouille prócz papryki kroimy w plastry. Układamy je w naczyniu do zapiekania naprzemiennie: bakłażan, pomidor, cukinia, cebula itd. Następnie paprykę kroimy w kostkę i posypujemy nią zapiekankę. Warzywa posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. Zapiekamy ok. 30 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Ratatouille podajemy ze świeżym pieczywem.

    pomidory-krojone-fot.iStock (1)

Porady

Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne