Wegańska zapiekanka ratatouille

Zapiekanka inspirowana francuską potrawą ratatouille to prosty i szybki przepis na lekki obiad lub przekąskę. Ratatouille to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Podpowiadamy, jak zrobić francuskie danie ratatouille.

Ocena:

(średnia 4.4 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Wszystkie warzywa na zapiekankę ratatouille prócz papryki kroimy w plastry. Układamy je w naczyniu do zapiekania naprzemiennie: bakłażan, pomidor, cukinia, cebula itd. Następnie paprykę kroimy w kostkę i posypujemy nią zapiekankę. Warzywa posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. Zapiekamy ok. 30 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Ratatouille podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy