Wegańska zapiekanka ratatouille
4.39 (168)
Zapiekanka inspirowana francuską potrawą ratatouille to prosty i szybki przepis na lekki obiad lub przekąskę. Ratatouille to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Podpowiadamy, jak zrobić francuskie danie ratatouille.
cukinia 1 szt.
bakłażan 1 szt.
pomidor 2 szt.
cebula 1 szt.
żółta papryka 1 szt.
czosnek granulowany 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
Wszystkie warzywa na zapiekankę ratatouille prócz papryki kroimy w plastry. Układamy je w naczyniu do zapiekania naprzemiennie: bakłażan, pomidor, cukinia, cebula itd. Następnie paprykę kroimy w kostkę i posypujemy nią zapiekankę. Warzywa posypujemy przyprawami i polewamy oliwą. Zapiekamy ok. 30 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Ratatouille podajemy ze świeżym pieczywem.
Porady
Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu