Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana to smakowite danie łatwe do przygotowania, świetnie smakuje ze szklaneczką cydru.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Zapiekanki zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 157 głosów)


Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2–3 jabłka (lobo)
  • 10 dag świeżej kiełbasy, np. krakowskiej lub żywieckiej w plasterkach
  • 300 ml mleka
  • 10 dag startego tartego sera
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, tniemy w plasterki i gotujemy przez 3–4 min w osolonej wodzie. odcedzamy i krótko płuczemy. Nieobrane jabłka tniemy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w kliny.
  • Ziemniaki, jabłka i plasterki kiełbasy układamy na przemian, jak dachówki w natłuszczonym, płytkim naczyniu do pieczenia (chodzi o to, by powstała tylko jedna warstwa).
  • Mleko mieszamy z serem i jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą zalewamy jabłka, ziemniaki i kiełbasę. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 225°C. Podajemy posypaną drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu.
  • Zamiast mleka możemy użyć kremówki, podgrzać ją z pokruszonym serem z niebieską pleśnią i tak przygotowaną masą zalać zapiekankę.

Porady

Wypróbuj przepis na zapiekankę z ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy