Ciasto wulkan

Ocena:

4.46 (178)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto wulkan to połączenie wilgotnego, czekoladowego wypieku oraz kremowej masy budyniowej. Do jego wykonania nie potrzebujemy miksera, wystarczy wymieszać składniki za pomocą łyżki. Gotowy deser oblewamy z wierzchu lśniącą polewą, a następnie schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Jeśli macie ochotę na to nietypowe, a zarazem smaczne ciasto wulkan, poniżej podajemy na nie przepis.

Składniki:

  • mleko  790 ml

  • jajka  5 szt.

  • cukier  270 g

  • mąka ziemniaczana  60 g

  • mąka pszenna  300 g

  • kakao  30 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • olej  75 ml

Ciasto wulkan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Do miski wbijamy jajko, dodajemy 120 g cukru, 60 g mąki ziemniaczanej oraz 150 ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Budyń: 450 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy płyn zacznie się gotować, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość energicznie mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy do niego masło. Składniki dokładnie łączymy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji. Zakrywamy go folią do żywności.

  • Krok 3:

    Ciasto czekoladowe: do miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia wbijamy 4 jajka i wsypujemy 150 g cukru. Następnie dodajemy 150 ml mleka oraz 75 ml oleju. Całość mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi. Powinniśmy uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji.

  • Krok 4:

    Pieczenie: masę czekoladową przekładamy do tortownicy. Następnie na jej środek wylewamy krem budyniowy. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Polewa: czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do żaroodpornego naczynia, a następnie ustawiamy nad gotującym się garnkiem. Wlewamy ok. 40 ml mleka. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania płynnej polewy.

  • Krok 6:

    Dekorowanie: ostudzone ciasto wulkan wyjmujemy z tortownicy. Następnie oblewamy je polewą czekoladową. Deser wstawiamy na ok. 8 godzin do lodówki (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

Porady

  • Ciasto wulkan najlepiej smakuje po schłodzeniu. Poza tym kroi się je wtedy o wiele łatwiej. Ciepły wypiek jest wyjątkowo delikatny i podczas dzielenia na kawałki może się rozpaść.
  • Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, budyń możemy zrobić na bazie gotowego produktu w proszku. Najlepiej wybrać ten waniliowy lub śmietankowy bez dodatku cukru. Dzięki temu będziemy kontrolować smak wypieku, a dodatkowo wzbogacimy jego aromat. 
  • Zamiast zwykłego cukru białego bez problemu można użyć trzcinowego, ksylitolu lub erytrytolu. W przypadku dwóch ostatnich składników, należy zaznaczyć, że cechują się one wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym.
  • Podczas gotowania mleka, możemy dodać ziarenka wanilii – wystarczy, że wyskrobiemy je z przeciętej wzdłuż laski. W ten sposób sprawimy, że budyń będzie odznaczał się pięknym, głębokim aromatem.
  • Pod koniec pieczenia ciasta warto wbić w niego drewniany, cienki patyczek. Jeśli po wyjęciu jest on suchy, oznacza to, że możemy wyłączyć piekarnik. W przeciwnym razie wydłużamy czas pieczenia wypieku o 10-15 minut.
  • Polewę możemy przygotować również na bazie czekolady gorzkiej lub deserowej. W takiej sytuacji będzie ona mniej słodka. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać produkty ze sobą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto wulkan – jak je udekorować?

Ciasto wulkan z reguły oblewamy polewą czekoladową. Nic w tym dziwnego, w końcu rewelacyjnie komponuje się z tym wilgotnym, ciężkim wypiekiem. Jeśli chcemy, możemy go również udekorować:

  • owocami – wybierajmy te świeże. Najlepiej sprawdzą się tutaj truskawki, maliny, jagody, wiśnie, a nawet banany,
  • polewą kakaową – to świetna alternatywa dla polewy czekoladowej. Przygotujemy ją na bazie kakao, masła, mleka oraz cukru,
  • cukrem pudrem – posypujemy nim ostudzone ciasto. Jeśli chcemy nadać mu wyjątkowego aromatu, możemy dodatkowo wymieszać cukier puder z przyprawami korzennymi,
  • polewą z białej czekolady – wzbogaci nie tylko smak, ale również wygląd deseru. Niektórzy oblewają ciasto na początku polewą z mlecznej czekolady, a następnie z białej,
  • kakao – najlepiej sięgnąć po to bez cukru. Dodatek ten sprawi, że nasze ciasto będzie odznaczało się wyjątkowo intensywnym, czekoladowym smakiem.

Ciasto wulkan z serem

Ciasto wulkan z serem to ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za wypiekami z budyniem. Warto również zaznaczyć, że deser w takim wydaniu prezentuje się równie wspaniale. Żeby go zrobić, należy przygotować masę serową. Skrywa ona w sobie twaróg, jajka, cukier oraz niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Składniki mieszamy dokładnie. Następnie tak samo, jak krem budyniowy - masę wylewamy na środek surowego ciasta czekoladowego znajdującego się w formie.  Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy ok. 50 minut.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne