Anna Galuhn

Jajecznica z pomidorami

Ocena:

4.38 (163)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Jajecznica z pomidorami to śniadaniowy klasyk w świeżej, letniej odsłonie. Idealnie smakuje w sezonie na pomidory, kiedy są najsmaczniejsze i cudownie aromatyczne. Żeby śniadanie miało odpowiednią konsystencję, należy trzymać się kroków przepisu i nie spieszyć się z dodatkiem jajek. Gotową jajecznicę z pomidorami możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Składniki:

  • cebula  0.5 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • jajka  3 szt.

  • sól  2 g

  • pieprz  1 g

  • masło  30 g

  • natka pietruszki  2 gałązki

Jajecznica z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Pomidor: dokładnie go myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm.

  • Krok 3:

    Jajka: wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy do czasu, aż odparuje nadmiar wody, po czym dodajemy jajka. Mieszamy i smażymy dalej do czasu, aż się zetną.

  • Krok 5:

    Podawanie: jajecznica z pomidorami najlepiej smakuje posypana świeżymi ziołami, ze świeżym chlebem na zakwasie, bagietką lub croissantem.

Porady

  • W łagodniejszej wersji możemy pominąć cebulę.
  • Jajka rozmieszane w miseczce będą miały jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli jednak lubimy jajecznicę, w której białko jest mocniej ścięte, a żółtko płynne, możemy wbić jajka bezpośrednio na patelnię.
  • Do jajecznicy najlepiej sprawdzą się bardziej mięsiste pomidory pomidory, które mają mniej soków, np. malinowe, śliwkowe lub bawole serca.
  • Żeby jajecznica była bardziej puszysta, możemy dodatkowo napowietrzyć jajka, ubijając je trzepaczką.
  • Jajecznicę z pomidorami możemy posypać także innymi ziołami, np. oregano, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą lub estragonem.
  • Świetnie smakuje posypana startym serem i polana oliwą, np. truflową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy pomidor pasuje do jajecznicy?

Pomidory świetnie łączą się z jajecznicą o ile mają odpowiednią strukturę. Dlatego najlepiej postawić na mniej soczyste odmiany, które nie rozwodnią potrawy. Jeśli jednak mamy dostęp do innych pomidorów, np. z własnego ogródka, nic straconego. Po prostu trzeba będzie poczekać chwilę dłużej, aż odparuje nadmiar wody.

Pomidory uzupełniają jajecznicę w wartościowe składniki odżywcze – witaminę C, A i antyoksydanty.

Do jajecznicy świetnie pasują także suszone pomidory w oliwie. Możemy dodać je w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. W tym wariancie warto usmażyć jajecznicę na oleju z pomidorów, bez potrzeby dodawania masła.

Jakie przyprawy do jajecznicy z pomidorami?

Pomysł na jajecznicę z pomidorami można znaleźć niemal w każdej kuchni narodowej. Na przykład w kuchni orientalnej często korzysta się z kuminu lub ostrej papryki chili. W Polsce najczęściej posypujemy ją szczypiorkiem. Do jajecznicy z pomidorami możemy dodać także:

  • bazylię – jej aromat idealnie komponuje się z pomidorami, czego przykładem są sztandarowe dania kuchni włoskiej, takie jak sałatka caprese,
  • paprykę – nie tylko wspomniane wyżej chili, ale także w wersji na słodko. Możemy użyć sproszkowanej przyprawy lub drobno pokroić świeżą paprykę,
  • czosnek – również świetnie pasuje do pomidorów. Możemy zastąpić nim cebulę, aby dodać jajecznicy nieco więcej wyrazistych nut,
  • sos Worcestershire – to dodatek dla wielbicieli kuchni angielskiej. Świetnie podkreśla słodycz i kwasowość pomidorów.

Wybierając przyprawy do jajecznicy warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Zbyt duża ilość może przytłumić delikatny i maślany smak jajek oraz świeżość pomidorów. Często okazuje się, że najbardziej smakują nam proste dodatki, takie jak szczypta soli i odrobina pieprzu.

Jajecznica z pomidorami i nie tylko

Pomidory do jajecznicy to tylko jedna z wielu propozycji na urozmaicenie popularnej potrawy śniadaniowej. Co jeszcze możemy dodać do jajecznicy? Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:

  • jajecznica z grzybami – w sezonie na grzyby nie ma sobie równych, a jej najbardziej wykwintnym wariantem jest jajecznica z kurkami,
  • jajecznica z serem – w tej wersji na pewno przypadnie do gustu amatorom ciągnącego się dodatku. Do jajecznicy możemy dodać popularną goudę, a także inne sery – fetę, mozzarellę lub parmezan,
  • szakszuka – to pyszne danie na bazie warzyw i jajek, które przywędrowało do nas z krajów arabskich. Czerpiąc inspirację z szakszuki, możemy pokusić się nie tylko o dodatek pomidorów, ale także bakłażanów, cukinii czy papryki.

Poza opcjami wegetariańskimi, dużą popularnością cieszą się mięsne dodatki, czyli w klasycznym wariancie jajecznica z boczkiem lub szynką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne