Włoska jajecznica z parmezanem i suszonymi pomidorami

Nie od dziś wiemy, że do siebie pasują - tym razem dodajemy parmezan i suszone pomidory do jajecznicy.

jajecznica

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 164 głosów)

Składniki:

  • nieduża cukinia
  • cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka pieczarek
  • kilka oliwek bez pestek
  • garść rukoli
  • kilka liści bazylii
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • trochę startego parmezanu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Osączone z oliwy pomidory siekamy.
  • Pieczarki (same kapelusze) kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Rukolę kroimy z grubsza z bazylią, odkładamy.
  • Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z pomidorów, wrzucamy cebulę i szklimy. Dokładamy pieczarki, przesmażamy, następnie cukinię, przesmażamy, a dalej pomidory i oliwki oraz 3/4 rukoli z bazylią i tylko przemieszujemy.
  • Wbijamy jajka, oprószamy solą, pieprzem i papryką, smażymy, aż jajka się zetną. Gorącą jajecznicę posypujemy parmezanem i resztą rukoli z bazylią, podajemy z ciabattą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy