Węgierski gulasz z kociołka z fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno pokrojona wytapiamy w kociołku. Cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła.
Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą kostke
mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny. Przyprawiamy ostra
papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode
uzupełniamy. Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone
równiez w kostkę ziemniaki, paapryki w kostę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i
gotujemy. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra). Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy. Ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nie tylko w kociołku nad
Komentarze