Węgierski gulasz z kociołka z fasolą

Kociołka czas zacząc - czyli węgierski gulasz z fasola.

dodany przez: bernika

zupy dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mieszanego mięsa wieprzowego: łopatka, szynka lub karczek.
  • 2 wedzone zeberka.
  • kawałek boczku ok 300g
  • 2 puszki fasoli - biała i czerwona
  • 5-10 dag słoniny lub innego tłuszczu.
  • 1/2 kg cebuli.
  • 2 duze marchewki
  • 1 duza pietruszka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 papryki kolorowe.
  • 3 łyzki słodkiej czerwonej papryki
  • ostra papryka chili
  • łyżka mąki
  • 200 ml śmietany
  • sól..
  • pieprz

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę kroimy w drobna kostke. Słonine równiez drobno pokrojona wytapiamy w kociołku. Cebule, czesto mieszajac, powoli podsmazamy na złoto. Wsypujemy słodka papryke, dobrze mieszamy i przez chwile podgrzewamy, uwazajac, zeby sie nie przypaliła.
  • Wlewamy kilka litrów wody, wkładamy przygotowane pokjone w kostke duzą kostke
  • mięso, zeberka i drobno pokrojony boczek i gotujemy ok godziny. Przyprawiamy ostra
  • papryka. lub chili Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, pomidory. Wyparowana wode
  • uzupełniamy. Marchewke i pietruszkę kroimy w drobną kostke, obrane i pokrojone
  • równiez w kostkę ziemniaki, paapryki w kostę dodajemy na ok 20 minut przed końcem i
  • gotujemy. Sprawdzamy ostrosc zupy (powinna byc lekko ostra). Na koniec dodajmy fasole i kukurydzę. Zeberka wyciagamy, odzielamy mieso kroimy i wkładamy do zupy. Teraz ewentualnie można dodać smietane zmieszaną z łyżką mąki i dodajemy do zupy. Ale smietana nie jest konieczna. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Zupe oczywiscie mozna przygotowac w garnku w kuchni a nie tylko w kociołku nad
  • ogniskiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy