Smalec wegański od lat cieszy się niegasnącą popularnością. Roślinna pasta to alternatywa dla oryginalnej receptury. Dzięki słusznej ilości majeranku, podsmażonej cebulce i tłustej bazie, imituje nie tylko wygląd, ale przede wszystkim smak wiejskiego specjału. Smalec wegański smakuje doskonale w towarzystwie dobrej jakości pieczywa i ogórka kiszonego. Bez względu na to, jak lubimy nazywać roślinne odpowiedniki klasycznych przepisów, zapewniamy, że smalec wegetariański to po prostu pyszny dodatek, który smakuje wszystkim.
(średnia 4.53 z 182 głosów)
Przygotowanie wegetariańskiego smalcu rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostały olej roztapiamy na patelni. Dodajemy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smalec wegański przekładamy do słoika i zostawiamy do stężenia.
Porady
- Dla zwiększenia aromatu wegańskiego smalcu, cebulkę możemy dodatkowo przesmażyć z przyprawami. Na patelnię warto dodać liść laurowy i kilka kuleczek ziela angielskiego.
- Wegański smalec będzie jeszcze pyszniejszy, kiedy dodamy do niego jeden z nośników smaku umami. Świetnie sprawdzi się łyżka sosu sojowego lub słodko- dymna, wędzona śliwka.
W procesie produkcji wegańskiego smalcu, oprócz bazy, ważne są dodatki i przyprawy, które nadają charakterystycznego posmaku. Przy produkcji pasty nie można pominąć smażonej na złoto cebulki czy hojnej porcji majeranku. Z jakich innych składników możemy przygotować wegański smalec? Świetnie sprawdzi się popularny przepis na smalec z białej fasoli. Smalec wegetariański możemy przyrządzić również z tego co mamy aktualnie w spiżarni: ciecierzycy, soczewicy, grochu czy tofu. Sięgając po strączki pamiętajmy by bazę zblendować, a dodatki pozostawić w kawałkach, imitując skwarki. Smalec wegański warto pozostawić do stężenia. Schłodzona przez kilka godzin pasta będzie miała jeszcze więcej smaku i aromatu.
Konieczność rezygnacji z ulubionych smaków to jeden z najpopularniejszych mitów na temat diety roślinnej. Przejście na weganizm nie oznacza przestawienia się wyłącznie na sałatki i warzywa. Wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od naszych wyborów. Na rynku możemy znaleźć coraz więcej zamienników mięsa. Jednak również z garści podstawowych, łatwo dostępnych składników możemy przygotować aromatyczne, sycące i pyszne połączenia. W wegańskiej kuchni dużą rolę odgrywają przyprawy, dodatki i nośniki bogatego, piątego smaku umami. Jeżeli szukasz przepisów podobnych do wegańskiego smalcu, idealna będzie dla ciebie receptura na wegańskie pierogi ruskie, naleśniki bez jajek czy wegańskie spaghetti bolognese.
Komentarze