Wegetariański smalec z oleju kokosowego

Smalec wegański od lat cieszy się niegasnącą popularnością. Roślinna pasta to alternatywa dla oryginalnej receptury. Dzięki słusznej ilości majeranku, podsmażonej cebulce i tłustej bazie, imituje nie tylko wygląd, ale przede wszystkim smak wiejskiego specjału. Smalec wegański smakuje doskonale w towarzystwie dobrej jakości pieczywa i ogórka kiszonego. Bez względu na to, jak lubimy nazywać roślinne odpowiedniki klasycznych przepisów, zapewniamy, że smalec wegetariański to po prostu pyszny dodatek, który smakuje wszystkim.

dodany przez: marlenas

pasty do chleba

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 182 głosów)

Wegetariański smalec z oleju kokosowego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • olej kokosowy 1.

    Przygotowanie wegetariańskiego smalcu rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostały olej roztapiamy na patelni. Dodajemy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smalec wegański przekładamy do słoika i zostawiamy do stężenia.

Porady

  • Dla zwiększenia aromatu wegańskiego smalcu, cebulkę możemy dodatkowo przesmażyć z przyprawami. Na patelnię warto dodać liść laurowy i kilka kuleczek ziela angielskiego. 
  • Wegański smalec będzie jeszcze pyszniejszy, kiedy dodamy do niego jeden z nośników smaku umami. Świetnie sprawdzi się łyżka sosu sojowego lub słodko- dymna, wędzona śliwka.

 


Notka redakcyjna

Jak zrobić smalec wegetariański?

W procesie produkcji wegańskiego smalcu, oprócz bazy, ważne są dodatki i przyprawy, które nadają charakterystycznego posmaku. Przy produkcji pasty nie można pominąć smażonej na złoto cebulki czy hojnej porcji majeranku. Z jakich innych składników możemy przygotować wegański smalec? Świetnie sprawdzi się popularny przepis na smalec z białej fasoli. Smalec wegetariański możemy przyrządzić również z tego co mamy aktualnie w spiżarni: ciecierzycy, soczewicy, grochu czy tofu. Sięgając po strączki pamiętajmy by bazę zblendować, a dodatki pozostawić w kawałkach, imitując skwarki. Smalec wegański warto pozostawić do stężenia. Schłodzona przez kilka godzin pasta będzie miała jeszcze więcej smaku i aromatu. 

Wegańskie klasyki

Konieczność rezygnacji z ulubionych smaków to jeden z najpopularniejszych mitów na temat diety roślinnej. Przejście na weganizm nie oznacza przestawienia się wyłącznie na sałatki i warzywa. Wręcz przeciwnie. Wszystko zależy od naszych wyborów. Na rynku możemy znaleźć coraz więcej zamienników mięsa. Jednak również z garści podstawowych, łatwo dostępnych składników możemy przygotować aromatyczne, sycące i pyszne połączenia. W wegańskiej kuchni dużą rolę odgrywają przyprawy, dodatki i nośniki bogatego, piątego smaku umami. Jeżeli szukasz przepisów podobnych do wegańskiego smalcu, idealna będzie dla ciebie receptura na wegańskie pierogi ruskie, naleśniki bez jajek czy wegańskie spaghetti bolognese.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy