REKLAMA

Smalec ze śliwką

Smalec ze śliwką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych smaków. Koniecznie spróbujcie go w towarzystwie świeżego chleba i ogórka kiszonego.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wytapianie tłuszczu: Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondla i wytapiamy, uważając by nie spalić skwarek.

  • 2.

    Podsmażenie pozostałych składników: Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pozbawione pestek, pokrojone w kosteczkę węgierki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez 3–4 min, aż cebulka się zeszkli, a śliwki ładnie usmażą. Dodajemy listki tymianku i posiekane igiełki rozmarynu, smażymy jeszcze ok. 1 min.

  • 3.

    Stygnięcie smalcu: Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia lub słoika. Pozostawiamy smalec do całkowitego ostygnięcia. Podajemy ze świeżym chlebem.

Porady

  • Jeżeli wolicie, aby konsystencja smalcu była zupełnie gładka, po oddzieleniu skóry, słoninę zmielcie przy użyciu maszyny do mielenia mięsa. Dla najlepszych efektów warto powtórzyć ten proces kilkukrotnie.
  • Jeśli lubicie, gdy w smalcu wyczuwalne są chrupiące skwarki, pokrójcie mięso na drobną kostkę.
  • Bardzo ważne jest, aby podczas przygotowywania smalcu nie dopuścić do jego przypalenia lub wykipienia. Dlatego najlepiej jest zredukować moc palnika do możliwie najmniejszej. Polecamy również przygotować wszystkie potrzebne składniki wcześniej, tak aby mieć je od razu pod ręką. Należy również pamiętać, aby cały czas mieszać zawartość garnka.
  • Dla najlepszych efektów, podczas stygnięcia smalcu należy od czasu do czasu przemieszać zawartość naczynia, aby wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie – w przeciwnym razie cebula i śliwki opadną na dno.
  • Jeśli chcecie, aby wasz smalec miał delikatniejszy smak pod koniec przygotowywania smalcu dodajcie do niego odrobinę mleka.

Notka redakcyjna

Smalec – różne przepisy

Do przygotowania smalcu można wykorzystać rozmaite dodatki. Istnieje mnóstwo przepisów na smalec z jabłkiem, dodatkiem żubrówki lub samą cebulką. Fanom wędzarniczych smaków z pewnością przypadnie do gustu smalec z wędzoną śliwką lub dodatkiem okopconego boczku.

Smalec ze śliwką – przechowywanie

Do przechowywania smalcu najlepiej sprawdzą się naczynia ceramiczne lub wykonane z kamionki. Dzięki ich gładkiej powierzchni łatwiej je później wyczyścić. Smalec można również trzymać w uprzednio wysterylizowanych szklanych słoikach. W lodówce zachowa on świeżość przez około 6 miesięcy.

Smalec ze śliwką – przydatne akcesoria

Aby ułatwić sobie proces przygotowywania smalcu polecamy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Do wytapiania słoniny znakomicie sprawdzą się garnki wykonane z żeliwa. Ich grube dno zapobiega przypalaniu się tłuszczu. Zawartość garnka najlepiej jest mieszać drewnianą łyżką, aby zminimalizować ryzyko jego porysowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy