Muffiny bezglutenowe czekoladowe to pyszny wypiek, którego głównym składnikiem są zmielone orzechy. A dodatki takie, jak kakao, gorzka czekolada i wiórki kokosowe sprawiają, że deser rozpływa się w ustach. Z przepisu mogą korzystać nie tylko osoby wykluczające gluten, ale każdy, kto ma ochotę na szybki, przepyszny i przede wszystkim zdrowy deser. Zachęcamy do wypróbowania naszych muffinów bezglutenowych.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. W foremce do muffin umieszczamy papilotki.
Składniki suche: do miski wsypujemy: mielone orzechy laskowe, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, kakao, wiórki kokosowe i sól. Orzechy włoskie siekamy i dodajemy do składników. Mieszamy łyżką.
Składniki mokre: banan rozgniatamy, wkładamy do miski i dodajemy: jogurt naturalny, miód, wbijamy jajko. Mieszamy.
Ciasto: do suchych składników na muffiny bezglutenowe dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Czekoladę siekamy. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć groszków czekoladowych. Dodajemy do ciasta.
Pieczenie: masę przekładamy w równych porcjach do papilotek. Pieczemy ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Porady
- Przy przygotowywaniu bezglutenowych wypieków należy upewnić się, czy produkty mają dopisek, że są certyfikowane. Np. mąka ryżowa jest z założenia bez glutenu, ale podczas jej produkcji może być zanieczyszczona glutenem. I jest to informacja bardzo ważna dla osób chorych na celiakię.
- Jeżeli nie mamy mąki orzechowej, możemy dowolne orzechy zmielić za pomocą np. malaksera czy młynka do kawy.
- Przy przygotowywaniu muffinek czekoladę lub groszki czekoladowe możemy dodać na końcu, posypując wierzch, wtedy część przyjemnie rozpłynie się na górze ciasta.
- Muffiny bezglutenowe są proste w przygotowaniu i możemy poeksperymentować z dodatkami, którymi uatrakcyjnimy wypiek. Dodanie owoców, np. malin, borówek, wiśni, czereśni, pokrojonych truskawek czy startych lub pokrojonych w kostkę jabłek lub gruszek, na pewno posmakuje młodszym i starszym łasuchom.
- Tak jak w przypadku urozmaicenia wypieku owocami możemy także popróbować z dodatkami przypraw. Może to być cynamon, zwłaszcza przy jabłkach czy gruszkach. Pomijając kakao, możemy dodać wanilię w postaci pasty czy olejku lub wyskrobanych nasion z laski wanilii.
- Pikanterii muffinom bezglutenowym dodadzą kardamon i imbir połączone ze startą skórką z cytryny czy pomarańczy. Tutaj doskonale pasują pokrojone śliwki, gruszki, jabłka, ananas.
- Jeśli zamienimy jajko na jeszcze 1 dojrzałego banana, dodamy jogurt wegański, a zamiast miodu zdecydujemy się na syrop klonowy, otrzymamy wegańskie muffiny bananowe.
Komentarze