Muffiny bezglutenowe

Muffiny bezglutenowe czekoladowe to pyszny wypiek, którego głównym składnikiem są zmielone orzechy. A dodatki takie, jak kakao, gorzka czekolada i wiórki kokosowe sprawiają, że deser rozpływa się w ustach. Z przepisu mogą korzystać nie tylko osoby wykluczające gluten, ale każdy, kto ma ochotę na szybki, przepyszny i przede wszystkim zdrowy deser. Zachęcamy do wypróbowania naszych muffinów bezglutenowych.

 

dodany przez: Joanna Komorowska

muffinki

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Muffiny bezglutenowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. W foremce do muffin umieszczamy papilotki.

  • 2.

    Składniki suche: do miski wsypujemy: mielone orzechy  laskowe, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, kakao, wiórki kokosowe i sól. Orzechy  włoskie siekamy i dodajemy do składników. Mieszamy łyżką.

  • 3.

    Składniki mokre: banan rozgniatamy, wkładamy do miski i dodajemy: jogurt naturalny, miód, wbijamy jajko. Mieszamy.

  • 4.

    Ciasto: do suchych składników na muffiny bezglutenowe dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Czekoladę siekamy. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć groszków czekoladowych. Dodajemy do ciasta. 

  • 5.

    Pieczenie: masę przekładamy w równych porcjach do papilotek. Pieczemy ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

Porady

  • Przy przygotowywaniu bezglutenowych wypieków należy upewnić się, czy produkty mają dopisek, że są certyfikowane. Np. mąka ryżowa jest z założenia bez glutenu, ale podczas jej produkcji może być zanieczyszczona glutenem. I jest to informacja bardzo ważna dla osób chorych na celiakię.
  • Jeżeli nie mamy mąki orzechowej, możemy dowolne orzechy zmielić za pomocą np. malaksera czy młynka do kawy.
  • Przy przygotowywaniu muffinek czekoladę lub groszki czekoladowe możemy dodać na końcu, posypując wierzch, wtedy część przyjemnie rozpłynie się na górze ciasta.
  • Muffiny bezglutenowe są proste w przygotowaniu i możemy poeksperymentować z dodatkami, którymi uatrakcyjnimy wypiek. Dodanie owoców, np. malin, borówek, wiśni, czereśni, pokrojonych truskawek czy startych lub pokrojonych w kostkę jabłek lub gruszek, na pewno posmakuje młodszym i starszym łasuchom.
  • Tak jak w przypadku urozmaicenia wypieku owocami możemy także popróbować z dodatkami przypraw. Może to być cynamon, zwłaszcza przy jabłkach czy gruszkach. Pomijając kakao, możemy dodać wanilię w postaci pasty czy olejku lub wyskrobanych nasion z laski wanilii.
  • Pikanterii muffinom bezglutenowym dodadzą kardamon i imbir połączone ze startą skórką z cytryny czy pomarańczy. Tutaj doskonale pasują pokrojone śliwki, gruszki, jabłka, ananas.
  • Jeśli zamienimy jajko na jeszcze 1 dojrzałego banana, dodamy jogurt wegański, a zamiast miodu zdecydujemy się na syrop klonowy, otrzymamy wegańskie muffiny bananowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy