Bezglutenowe muffiny marchewkowe to zdrowa wersja pysznego deseru. Przepis jest prosty i niezawodny!
Muffiny:
300 g marchewki
270 g mąki gryczanej
30 g mąki kukurydzianej
100 ml oleju rzepakowego
120 ml mleka roślinnego
50 ml syropu klonowego
100 g ksylitolu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 pomarańcza
1 laska wanilii
80 g orzechów włoskich
szczypta soli
Krem:
100g nerkowców
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
1 łyżka ksylitolu
1 pomarańcza
orzechy do dekoracji
Muffiny
Marchewkę dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy skórkę startą z pomarańczy i ziarna z laski wanilii. Orzechy siekamy. W misce mieszamy mąki
Krem
Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny
Przepis nadesłała Dorota Wesołowska
Komentarze