Bezglutenowe wegańskie marchewkowe muffiny z mąki gryczanej

Ocena:

4.48 (179)

Bezglutenowe muffiny marchewkowe to zdrowa wersja pysznego deseru. Przepis jest prosty i niezawodny!

Składniki:

  • Muffiny:
    300 g marchewki
    270 g mąki gryczanej
    30 g mąki kukurydzianej
    100 ml oleju rzepakowego
    120 ml mleka roślinnego
    50 ml syropu klonowego
    100 g ksylitolu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 pomarańcza
    1 laska wanilii
    80 g orzechów włoskich
    szczypta soli

     

    Krem:
    100g nerkowców
    1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
    1 łyżka ksylitolu
    1 pomarańcza
    orzechy do dekoracji

Bezglutenowe wegańskie marchewkowe muffiny z mąki gryczanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Muffiny

    Marchewkę dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy skórkę startą z pomarańczy i ziarna z laski wanilii. Orzechy siekamy. W misce mieszamy mąki

  • ksylitol
  • cynamon
  • sodę i sól. W drugiej łączymy składniki mokre: syrop klonowy
  • mleko
  • olej
  • sok wyciśnięty z pomarańczy. Do składników suchych dodajemy mokre
  • marchewkę
  • orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek łyżką i pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni.

     

    Krem

    Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny

  • a po tym czasie odsączamy z wody. Dodajemy mleko kokosowe (tylko twardą część
  • bez płynnej)
  • ksylitol
  • skórkę startą z pomarańczy i wszystko blendujemy na gładką masę. Po ostygnięciu babeczek dekorujemy je kremem i orzechami.

    Przepis nadesłała Dorota Wesołowska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne