Wegańska i bezglutenowa szarlotka z orzechami

Przepis na wegańską i bezglutenową szarlotkę zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach. Aromatyczne ciasto w wersji nieco innej niż tradycyjna.

Ocena:

(średnia 4.55 z 185 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki migdałowej
    6 łyżek margaryny
    4 łyżki ksylitolu
    6 łyżek mleka migdałowego
    szczypta soli
    1 łyżeczka sody

    Na masę jabłkową:
    1 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    kilka łyżek cukru lub ksylitolu do smaku
    1 łyżka margaryny

    Na masę orzechową:
    200 g orzechów włoskich
    5 łyżek cukru

Kroki wykonania:

  • Mąkę

  • proszek do pieczenia
  • ksylitol i  sól wsypujemy do miski. Dodajemy margarynę oraz mleko i zagniatamy ciasto. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Robimy to tak
  • aby wykleić nim zarówno spód
  • jak i brzegi formy. Nakłówamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 5-10 min.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku roztapiamy margarynę. Dodajemy do niej jabłka

  • ksylitol oraz cynamon. Smażymy
  • aż odparuje nadmiar wody.

    Masę jabłkową rozkładamy równomiernie na podpieczonym wcześniej spodzie i pieczemy w temp. 180 stopni przez pół godziny.

    Orzechy grubo siekamy. Rozpuszczamy cukier w garnku (możemy dodać odrobinę wody) i dodajemy do niego orzechy. Prażymy aż bakalie się skarmelizują i szybko wysypujemy na papier do pieczenia. 10 min przed końcem pieczenia się szarlotki wyciągamy ją

  • układamy na wierzchu orzechy i wkładamy z powrotem.

Porady

Zobacz też: Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy