Szarlotka na grzankach

Szarlotka na grzankach to prosty deser, który wykonacie w mgnieniu oka. Z powodzeniem wykorzystacie nadmiar bułek.

szarlotka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Trzy jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem cytrynowym. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dolewamy ok. 100 ml wody, wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Do syropu wrzucamy jabłka i smażymy tak długo (pod przykryciem), aż powstanie pachnący, gęsty mus. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cynamonem i cukrem waniliowym.
  • 2.Za pomocą pędzelka masłem cynamonowym smarujemy kromki bułki po obu stronach (trochę masła zachowujemy). Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Prostokątną formę do zapiekania smarujemy grubo masłem. Kromki bułki smarujemy usmażonymi jabłkami i układamy jak dachówkę na przemian z cząstkami jabłek.
  • 3.Polewamy wszystko resztą masła, posypujemy rodzynkami i wstawiamy do mocno rozgrzanego (do temp. 220°C) piekarnika na 10–15 min. Ciasto jest gotowe, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie złotobrązowy karmel.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy