Kurpiowskie pączki z jabłek

Przepis na jabłka faszerowane smażone na głębokim tłuszczu

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 10 niewielkich winnych jabłek
  • 1/2 szklanki konfitur z czarnej porzeczki
  • łyżka miodu
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 10–12 dag mąki
  • 4 jajka
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu do oprószenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, najlepiej za pomocą specjalnej wycinarki usuwamy gniazda nasienne, tak aby na dole owocu była zamknięta przestrzeń (możemy pozostawić ogonki). Konfitury ucieramy z miodem i orzechami, wypełniamy wydrążone jabłka.
  2. Mąkę ucieramy z żółtkami, delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek. Faszerowane jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc i delikatnie wkładamy na rozgrzany głęboki tłuszcz.
  3. Smażymy partiami, 5–7 min z obu stron. Lekko osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
jabłka Pączki ostatki jabłka faszerowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy