Kurpiowskie pączki z jabłek

Przepis na jabłka faszerowane smażone na głębokim tłuszczu

pączki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Składniki:

  • 10 niewielkich winnych jabłek
  • 1/2 szklanki konfitur z czarnej porzeczki
  • łyżka miodu
  • 5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 10–12 dag mąki
  • 4 jajka
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu do oprószenia
  • cukier puder do oprószenia

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka myjemy, najlepiej za pomocą specjalnej wycinarki usuwamy gniazda nasienne, tak aby na dole owocu była zamknięta przestrzeń (możemy pozostawić ogonki). Konfitury ucieramy z miodem i orzechami, wypełniamy wydrążone jabłka.
  • Mąkę ucieramy z żółtkami, delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek. Faszerowane jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc i delikatnie wkładamy na rozgrzany głęboki tłuszcz.
  • Smażymy partiami, 5–7 min z obu stron. Lekko osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy