Tradycyjna strucla makowa

Strucla makowa na Święta - Tradycyjna strucla makowa

CiastamakowiecDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 194 głosów)

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 30 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • 20 dag masła
  • MASA MAKOWA:
  • 50 dag maku
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • po 10 dag rodzynek i migdałów
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki smażonej skórki pomaranczowej
  • 2–3 krople aromatu migdałowego
  • białka z 5 jajek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Strucla makowa na Święta - Tradycyjna strucla makowa
  • Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną mleka. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, sól i zagniatamy. Dodajemy roztopione masło i jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Na masę: mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godz. Odcedzamy i 2–3 krotnie mielemy. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier, miód i podgrzewamy. Dodajemy rodzynki, posiekane migdały, nasionka wanilii, skórkę i aromat. Z białek ubijamy pianę i łączymy z makiem. Ciasto rozwałkowujemy na dwa placki. Wykładamy masę makową. Rolujemy. Przenosimy do wąskich, wyłożonych pergaminem foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 35 min w temp. 180°C. Ostudzone makowce lukrujemy i posypujemy bakaliami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy