Świąteczna rozeta makowa

Taka rozeta ma jedną, niezaprzeczalną zaletę - nie trzeba jej kroić, można po prostu odłamywać po apetycznym zawijasku i zajadać do herbaty.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 5 dag rodzynek
  • 20 ml rumu
  • szklanka mleka
  • 6 łyżek masła
  • 20 dag miodu
  • 30 dag maku
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • łyżka konfitury morelowej

Przygotowanie

  1. Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru, rozprowadzamy ciepłym mlekiem i mieszamy z taką ilością mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Masło topimy, lekko studzimy.
  2. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do jajek, dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy, aż pokażą się pęcherzyki. Tłuszcz stopniowo dodajemy do ciasta, wyrabiając. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Na nadzienie: rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy. Mleko, masło i miód mieszamy w rondelku, zagotowujemy, dodajemy trzykrotnie przemielony mak, rodzynki z rumem, migdały, cynamon, goździki i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat 45 x 45 cm, rozsmarowujemy nadzienie makowe, zwijamy.
  4. Roladę kroimy na kawałki i układamy pionowo w tortownicy, tak aby nie przylegały zbyt ściśle do siebie, gdyż ciasto jeszcze wyrośnie. Odstawiamy na 15 min. Pieczemy 1 godz. w temp. 200˚C. Studzimy. Konfi turę lekko podgrzewamy, smarujemy ciasto. Można je udekorować bakaliami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie ciasto Święta ciasto drożdżowe mak rozeta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy