Makowiec japoński - makowiec z jabłkami

Makowiec japoński bez spodu w niezawodnym przepisie - to popularny makowiec z jabłkami. Owoce sprawiają, że smakuje przepysznie! Przepis na makowiec japoński pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" wydanie specjalne 1/2021. Najnowszym numer magazynu w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie

makowiec Desery

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
310 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Masło roztapianie 1.

    Masę na makowiec japoński przyrządza się bardzo szybko, dlatego przygotowania możemy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 180°C. Tortownicę smarujemy masłem (ewentualnie margaryną) i oprószamy lekko kaszą manną. W międzyczasie w rondelku roztapiamy masło i mieszamy je z mlekiem, następnie dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Całość chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystudzenia.

  • Jabłka 2.

    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cytrynę również myjemy i ścieramy z niej skórkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy ostudzone mleko z masłem i makiem, resztę kaszy manny, proszek do pieczenia, starte jabłka oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na makowiec japoński. Gotową masę przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Makowiec z jabłkami wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Makowiec z jabłkami po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Kalorie: 310

Ilość porcjii: 12

Porady

  • Jeżeli używamy skórki świeżo startej z cytryny, musimy szczególnie dokładnie umyć owoce, ponieważ owoce, które kupujemy w supermarkecie są, niestety, zabezpieczane środkami, które mogą nam zaszkodzić. Ewentualnie świeżą skórkę cytryny możemy zastąpić suszoną skórką cytryny bądź pomarańczy.
  • Tortownicę możemy też wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować ją masłem i oprószać kaszą manną.

 

Notka redakcyjna

Makowiec japoński - przepis

Makowiec japoński, czyli makowiec z jabłkami, to znacznie prostsza od tradycyjnego makowca wersja ciasta z makiem. Makowiec japoński nie zawiera mąki, składa się w zasadzie z masy makowej i jabłek, dzięki czemu ma gładką, aksamitną konsystencję, a do tego jest idealnie wilgotny. Dzięki kaszy mannie makowiec z jabłkami przypomina nieco ciasto "gotowane". Skąd w ogóle wzięła się nazwa 'makowiec japoński? Trudno to określić - nie jest to typowe dla kuchni japońskiej ciasto ani też szczególnie popularny w tamtym regionie wypiek. Bardzo możliwe, że nazwa powstała w ten sam sposób, co "ryba po grecku" czy też "śledź po japońsku" - z przypadku. Choć akurat jeśli chodzi o śledzia po japońsku, to istnieje szansa, że jego nazwa wzięła się ze sposobu zawijania śledzi, choć to też daleko wysunięte przypuszczenia. Niemniej jednak, zarówno śledź, jak i makowiec, pomimo swoich nazw więcej wspólnego mają zdecydowanie z kuchnią polską, niż japońską.

Jak zrobić makowiec z jabłkami?

Makowiec japoński to ciasto zdecydowanie o wiele mniej pracochłonne i skomplikowane niż tradycyjny makowiec rolowany z ciasta drożdżowego. Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C. Tortownicę (niewielką 22-24 centymetry średnicy) smarujemy od wewnątrz margaryną bądź masłem i oprószamy kaszą manną, aby ciasto nie przywarło do formy po upieczeniu. Możemy też wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Następnie w rondelku roztapiamy 100 g masła oraz wlewamy szklankę mleka. Gdy mleko z masłem będzie już ciepłe, dodajemy masę makową. Możemy też skorzystać z suchego maku - wówczas postępujmy zgodnie z poniższymi wskazówkami tak, aby makowiec japoński nie okazał się gorzki. Gotujący się mak regularnie mieszamy, aby się nie przypalił. Garnek z ugotowanym makiem przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystudzenia. Wówczas zabieramy się za ścieranie jabłek - najlepiej będzie wybrać słodkie i twarde odmiany. Owoce myjemy, obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie odciskamy nadmiar soku. Makowiec japoński to wilgotne ciasto, jednak jeśli masa będzie miała za dużo płynów, to niestety ciasto się nie dopiecze. 5 jajek i szklankę cukru ubijamy mikserem na jasną, puszystą pianę. Dodajemy ostudzoną masę makową, starte jabłka, proszek do pieczenia i resztę kaszy manny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika, w którym ciasto powinno piec się przez około godzinę. Po upieczeniu makowiec z jabłkami od razu wyciągamy z piekarnika i dostawiamy do wystudzenia.

Jak gotować mak?

Nasz przepis na makowiec japoński bazuje na dostępnym w większości sklepów, mielonym maku. Zwykle można kupić go w puszkach. Gotowy, mielony mak oszczędza nam sporo czasu w przygotowaniu, a dodatkowo nie ryzykujemy, że makowiec z jabłkami będzie miał charakterystyczny dla maku, gorzkawy posmak. Może zdarzyć się jednak, że będziemy mieli dostęp jedynie do suchego maku, który trzeba odpowiednio przygotować. Jak gotować mak na makowiec japoński tak, by nie był gorzki? Są na to dwa sprawdzone sposoby: parzenie maku w mleko bądź w wodzie.

  • Parzenie maku w wodzie. Najpierw suchy mak na makowiec japoński należy dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Opłukany mak przekładamy do rondelka lub garnka i zalewamy już wrzącą wodą. Zalane wrzątkiem ziarna gotujemy na najmniejszym ogniu przez około pół godziny. Ugotowany mak odcedzamy - przekładamy go na sitko (im gęstsze oczka, tym lepiej) i dociskamy, aż nie odciśniemy większości wody. Im wilgotniejsza będzie masa makowa, tym bardziej prawdopodobne, że makowiec z jabłkami się nie dopiecze. Dla pewności możemy także ugotowany mak przecisnąć jeszcze przez ściereczkę lub gazę.
  • Parzenie maku w mleku. W zasadzie ta metoda przebiega tak samo, jak gotowanie maku w mleku. W rondelku zagotowujemy mleko i do niego dosypujemy suche ziarna maku. Różnica polega na tym, że kiedy gotujemy mak na makowiec z jabłkami w mleku, to musimy tę masę często mieszać, aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu mak odcedzamy tak samo, jak po gotowaniu go w wodzie.

Masa makowa na makowiec japoński powinna być także zmielona. Możemy zarówno zmielić suche ziarna jeszcze przed ugotowaniem (np. w młynku do kawy) bądź zmielić już ugotowaną masę w blenderze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy