Toskańska zupa z cukinią i bakłażanem

Aromatyczna zupa pełna warzyw - z cukinią i bakłażanami.

Zupy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 170 głosów)

Składniki:

  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku marchewka
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • bakłażan
  • cukinia
  • żółta papryka
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona
  • sól morska, pieprz czarny
  • ostra papryka
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag brązowego ryżu, ugotowanego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 6 listków świeżej bazylii

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, dodajemy posiekany czosnek i startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy chwilę.
  • Dodajemy pomidory i dalej smażymy, dolewamy bulion.
  • Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w kostkę; zostawiamy kilka plasterków bakłażana i cukinii do podania zupy.
  • Pokrojone warzywa smażymy na oleju. Zupę doprawiamy ziołami suszonymi, solą, pieprzem oraz ostrą papryką, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
  • Na sam koniec dokładamy przesmażone warzywa i gotujemy ok. 10 min.
  • Wyłączamy zupę, wsypujemy ugotowany brązowy ryż.
  • Zupę nalewamy do talerzy, przyozdabiamy plastrami bakłażana i cukinii oraz paseczkami papryki, posypujemy startym parmezanem i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

Porady

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy