REKLAMA

Fondue serowe

Fondue serowe to sos z roztopionego sera i wytrawnego białego wina. Potrawa ta pochodzi ze Szwajcarii, gdzie w przeszłości była sposobem górali na przetworzenie zeschniętego sera. Warzywa, mięsa czy pieczywo smakują nieporównywalnie lepiej maczane w ciepłym fondue. Przepis jest prostszy niż się wydaje. Tak przygotowana potrawa będzie hitem imprezy! Jesteśmy zachwyceni tłustym, pełnym smakiem domowego fondue. Jak zrobić to danie?

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

fondue Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
580 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.29 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czosnek- krojenie 1.

    Przepis na serowe fondue jest pyszny! Ser do fondue należy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Przepis podpowiada, aby drugi ząbek obrać posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista. 

  • Fondue serowe przepis 2.

    Przepis na fondue serowe zaleca, aby zdjąć z ognia ser w momencie, gdy pojawią się bombelki na jego powierzchni. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem lub wódką i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Fondue przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu i stale podgrzewać. 

Kalorie: 580

Porady

  • Tradycyjne fondue serowe przygotowuje się z dodatkiem kilku łyżeczek kirszu – wysokoprocentowego alkoholu robionego z wiśni. W przepisie można go zastąpić 5 łyżeczkami wódki lub wiśniówki.
  • Aby przygotować przepis na fondue, można wykorzystać zarówno mąkę kukurydzaną, jak i ziemniaczaną.
  • Fondue serowe można przygotować w garnku, jednak jeśli częściej chcemy przygotowywać to danie, warto zainwestować w zestaw do fondue.
  • Jaki wybrać ser do fondue? Jest to nie lada problem! My polecamy łatwo topiący się emmentaler i gruyere. Mają one wyraźny, pełny smak! Do fondue nadadzą się również gouda i manchego. Ogólnie większość serów szwajcarskich będzie dobrym wyborem. 
     

Notka redakcyjna

Fondue serowe – co maczać, aby było pysznie?

Serowe fondue idealnie sprawdzi się jako sos do większości produktów. Nie od dziś wiadomo, że wszystko smakuje lepiej z serem! Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). W serowym fondue można maczać za równo pieczywo białe, jak i razowe. Polecamy również sięgnąć po gotowaną szynkę, którą najlepiej pokroić w sporą kostkę. Takie kawałki „na jeden gryz” łatwo będzie nadziać na widelczyk i maczać w fondue. Przepis na udany wieczór to również talerz świeżych warzyw czekających na to, aby zanurzyć je w serze.  Warto sięgnąć po chrupiące marchewki, nać pietruszki, ogórki, paprykę. Warzywa najlepiej pokroić w grubsze plasterki lub słupki. 

Jakie wino do fondue serowego?

Przygotowane wcześniej dodatki należy nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Nie można jednak zapomnieć o napojach podawanych do dania! Bez nich serowa uczta będzie niekompletna. Fondue serowe najlepiej podawać z tym samym winem, które zostało użyte do przygotowania potrawy. Warto sięgać po wina białe wytrawne. Na pewno zasmakują popularne białe wina, jak Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Riesling.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy