Fondue serowe

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10–15 Porcja: 580 kcal Składniki na 8 porcji

wiśniówkaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
580.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 173 głosów)

Składniki:

  • 30 dag grojera
  • 30 dag ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • świeżo mielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieczywo białe i ciemne
  • surowe warzywa
  • gotowana szynka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Oba sery pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Drugi ząbek obrać
  • posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny
  • zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery
  • stale mieszając drewnianą łyżką
  • aż masa serowa stanie się gładka i szklista.
  • Zdjąć z ognia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać
  • aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu
  • przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.
  • Pieczywo i szynkę pokroić w sporą kostkę
  • warzywa w grubsze plasterki. Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). Dodatki nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Podawać z tym samym winem
  • które zostało użyte do przygotowania potrawy.

Kalorie: 580.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy