Fondue serowe to sos z roztopionego sera i wytrawnego białego wina. Potrawa ta pochodzi ze Szwajcarii, gdzie w przeszłości była sposobem górali na przetworzenie zeschniętego sera. Warzywa, mięsa czy pieczywo smakują nieporównywalnie lepiej maczane w ciepłym fondue. Przepis jest prostszy niż się wydaje. Tak przygotowana potrawa będzie hitem imprezy! Jesteśmy zachwyceni tłustym, pełnym smakiem domowego fondue. Jak zrobić to danie?
(średnia 4.26 z 185 głosów)
Przepis na serowe fondue jest pyszny! Ser do fondue należy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Przepis podpowiada, aby drugi ząbek obrać posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista.
Przepis na fondue serowe zaleca, aby zdjąć z ognia ser w momencie, gdy pojawią się bombelki na jego powierzchni. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem lub wódką i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Fondue przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu i stale podgrzewać.
Kalorie: 580
Porady
- Tradycyjne fondue serowe przygotowuje się z dodatkiem kilku łyżeczek kirszu – wysokoprocentowego alkoholu robionego z wiśni. W przepisie można go zastąpić 5 łyżeczkami wódki lub wiśniówki.
- Aby przygotować przepis na fondue, można wykorzystać zarówno mąkę kukurydzaną, jak i ziemniaczaną.
- Fondue serowe można przygotować w garnku, jednak jeśli częściej chcemy przygotowywać to danie, warto zainwestować w zestaw do fondue.
- Jaki wybrać ser do fondue? Jest to nie lada problem! My polecamy łatwo topiący się emmentaler i gruyere. Mają one wyraźny, pełny smak! Do fondue nadadzą się również gouda i manchego. Ogólnie większość serów szwajcarskich będzie dobrym wyborem.
Serowe fondue idealnie sprawdzi się jako sos do większości produktów. Nie od dziś wiadomo, że wszystko smakuje lepiej z serem! Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). W serowym fondue można maczać za równo pieczywo białe, jak i razowe. Polecamy również sięgnąć po gotowaną szynkę, którą najlepiej pokroić w sporą kostkę. Takie kawałki „na jeden gryz” łatwo będzie nadziać na widelczyk i maczać w fondue. Przepis na udany wieczór to również talerz świeżych warzyw czekających na to, aby zanurzyć je w serze. Warto sięgnąć po chrupiące marchewki, nać pietruszki, ogórki, paprykę. Warzywa najlepiej pokroić w grubsze plasterki lub słupki.
Przygotowane wcześniej dodatki należy nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Nie można jednak zapomnieć o napojach podawanych do dania! Bez nich serowa uczta będzie niekompletna. Fondue serowe najlepiej podawać z tym samym winem, które zostało użyte do przygotowania potrawy. Warto sięgać po wina białe wytrawne. Na pewno zasmakują popularne białe wina, jak Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Riesling.
Komentarze