Stek z rozbratla to danie z najwyższej jakości mięsa. Idealnie smakuje z sosem musztardowym, oprószone pikantnym chilli i posiekaną natką pietruszki. Stek z rozbratla świetnie sprawdzi do sosu pieczeniowego, z dodatkiem tłuczonych ziemniaków lub frytek. Spróbujcie przygotować stek z rozbratla na niedzielny obiad.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.5 z 163 głosów)
Mięso kroimy na steki, osuszamy je ręcznikiem kuchennym i nacieramy solą, chili i natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki bez przykrycia na 2–8 godz.
Na masło musztardowe: w miseczce łączymy masło z gorczycą w proszku i musztardą diżońską. Dzielimy na 4 porcje, układamy na talerzu wyłożonym folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Na patelni grillowej lub żeliwnej rozgrzewamy olej lub masło klarowane i smażymy steki na dużym ogniu. Jeżeli mają być krwiste, zajmie to 5–7 min z obu stron. Przekładamy steki z patelni na talerze. Na każdym z nich układamy porcję masła musztardowego i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Stek wołowy możemy podać z frytkami lub opiekanymi ziemniaki.
Porady
Przepis na stek z rozbratla:
- 450 g rozbratla wołowego bez kości
- łyżeczka gruboziarnistej soli
- suszone chilli
- posiekaną natkę pietruszki
- masło klarowane lub olej
- masło musztardowe wykonane z 4 łyżek miękkiego masła, 4 łyżeczek mielonej gorczycy oraz 2 kopiastych łyżek musztardy diżońskiej
Rozbratel to mięso z części grzbietowej tuszy wołowej. Najwyższej jakości mięso ma jasnoczerwony, żywy kolor i średnie przerosty tłuszczu. Jest doskonałe do pieczenia, duszenia oraz smażenia lub grillowania w formie steków. Stek z rozbratla często, po zmieleniu, używa się go także jako surowca na burgery.
Komentarze