Stek wołowy z burakami

Przepis na smażony stek z zapiekanymi burakami

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)

Stek wołowy z burakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Buraki: obieramy, kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy je na dużym kawałku pergaminu, ułożonym na blasze.

  • 2.

    Sos: olej z pestek dyni mieszamy z sosem sojowym, miodem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i odrobiną pieprzu.

  • 3.

    Pieczenie: warzywa polewamy sosem, z pergaminu robimy paczuszkę, zamykając ją nicią kuchenną. Pieczemy przez 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. 

  • 4.

    Steki: lekko rozbijamy pięścią, smarujemy oliwą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą morską. Smażymy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony. W piekarniku zmniejszamy temp. do 90°C. Paczkę z burakami otwieramy, kładziemy na nich steki i dopiekamy mięso. Podajemy natychmiast, posypane posiekaną kolendrą.

Porady

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy