Stek wołowy z burakami

Przepis na smażony stek z zapiekanymi burakami

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Miód Malina Studio

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 surowe buraki
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 steki wołowe
  • łyżka oliwy
  • 4 szczypty pieprzu
  • grubo mielony pieprz
  • sól morska
  • 10 gałązek kolendry

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Olej z pestek dyni mieszamy z sosem sojowym, miodem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i odrobiną pieprzu.
  2. Plastry buraków rozkładamy na dużym kawałku pergaminu, ułożonym na blasze. Warzywa polewamy sosem, z pergaminu robimy paczuszkę, zamykając ją nicią kuchenną. Pieczemy przez 1 godz.
  3. Każdy stek lekko rozbijamy pięścią, smarujemy oliwą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą morską. Dużą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej steki po 2 min z każdej strony. W piekarniku zmniejszamy temp. do 90°C. Paczkę z burakami otwieramy, kładziemy na nich steki i dopiekamy mięso. Podajemy natychmiast, posypane posiekaną kolendrą
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016
mięso obiad buraki wołowina Stek wołowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze