Przepis na smażony stek z zapiekanymi burakami
(średnia 4.47 z 191 głosów)
Buraki: obieramy, kroimy w grubsze plastry. Rozkładamy je na dużym kawałku pergaminu, ułożonym na blasze.
Sos: olej z pestek dyni mieszamy z sosem sojowym, miodem, zmiażdżonymi nasionami kolendry i odrobiną pieprzu.
Pieczenie: warzywa polewamy sosem, z pergaminu robimy paczuszkę, zamykając ją nicią kuchenną. Pieczemy przez 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Steki: lekko rozbijamy pięścią, smarujemy oliwą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą morską. Smażymy na rozgrzanej patelni po 2 min z każdej strony. W piekarniku zmniejszamy temp. do 90°C. Paczkę z burakami otwieramy, kładziemy na nich steki i dopiekamy mięso. Podajemy natychmiast, posypane posiekaną kolendrą.
Podobne przepisy: dania mięsnePorady
Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni
Komentarze