Stek z pieczonymi pomidorkami

Stek z pieczonymi pomidorkami to sycące danie na specjalną okazję. Steki wołowe nadają posiłkowi elegancji. Spróbuj steków wołowych z pieczonymi pomidorkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 140 głosów)

Składniki:

  • 1–2 duże steki wołowe
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 łyżki przyprawy włoskiej (mieszanka: oregano, tymianek, rozmaryn, czosnek i papryka)
  • kwiat soli z Camargue
  • pieprz czarny
  • 8 ząbków czosnku: 4 ząbki rozgniecione, 4 – w całości
  • 2 szklanki pomidorków cherry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki świeżo tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Stek z pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Steki wkładamy do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy łyżkę przyprawy włoskiej, pół łyżeczki pieprzu czarnego, dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C.
  • Pomidory (przecięte lub w całości) i 4 całe ząbki czosnku rozkładamy na blasze. Polewamy pozostałym olejem, 2 łyżkami octu balsamicznego, posypujemy przyprawą włoską, kryształkami soli i pieprzem. Gdy piekarnik osiągnie ww. temp. 200°C, umieszczamy pomidory na dolnej półce i pieczemy przez 20 min.
  • Stek układamy na patelni w piecu, zostawiamy 5 min, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kroimy w plastry, oprószamy kryształkami soli i podajemy z upieczonymi pomidorami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: tarta z pomidorami na cieście francuskim


 

 

 


 

 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy