Stek z polędwicy wołowej to ponadczasowy klasyk, który powinien wykonać każdy, kto aspiruje na miano znawcy kuchni. Usmażenie idealnego steka z polędwicy wołowej jest nie lada wyzwaniem, nawet dla wprawionych kucharzy. Poniżej udzielamy odpowiedzi na pytania, jak usmażyć steka wołowego i z czym go podawać!
PhotoCuisine
(średnia 4.52 z 187 głosów)
Na samym początku kroimy polędwicę wołową w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie nasze steki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie składniki naszej marynaty dokładnie mieszamy.
Na samym początku kroimy polędwicę wołową w plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie nasze steki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie składniki naszej marynaty dokładnie mieszamy (wcześniej z pomarańczy i limonki należy wycisnąć sok)
Porady
- Wołowina to stosunkowo mało chętnie jadane mięso w Polsce – znacznie popularniejszy jest drób i wieprzowina. Najlepsza na steki jest polędwica wołowa. Jednakże na grilla nada się również rostbef, antrykot, ligawa i rozbratel.
- Do przygotowania steków z polędwicy wołowej według naszego przepisu niezbędna jest patelnia grillowa.
- Dobrej jakości mięso wołowe na steki charakteryzuje się marmurkową strukturą białego tłuszczu, który wytapiając się podczas pieczenia, nadaje mięsu kruchość.
- Często popełnianym błędem przy przygotowaniu steków jest smażenie ich zaraz po wyjęciu z lodówki. Przed ich grillowaniem należy odczekać co najmniej 30 minut. W przeciwnym razie nasze steki mogą usmażyć się nierównomierne na skutek „szoku termicznego”.
- Po położeniu steków z polędwicy na patelni grillowej nie należy ich dotykać. Jeśli złamiemy tę zasadę z naszego mięsa mogą wyciec soki, przez co będzie ono suche w środku.
- Steki z polędwicy wołowej należy przewracać szpatułką lub szczypcami – najlepiej drewnianymi. Niezbyt dobrym pomysłem jest przewracanie mięsa widelcem czy nakłuwanie go.
- Po usmażeniu steka z polędwicy wołowej należy odstawić go na kilka minut np. na kratce z piekarnika. Pozwoli to na równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, to zaraz po przekrojeniu mięsa wypłyną z niego całe soki i stanie się ono suche.
Steka z polędwicy wołowej najlepiej podawać w towarzystwie klasycznych dodatków. Świetnie sprawdzą się frytki stekowe, które są dłuższe i grubsze od frytek tradycyjnych. Egzamin zdadzą również pieczone ziemniaczki, krążki cebulowe czy gładkie puree ziemniaczane np. typu dauphinoise, które wyciskane jest ze szprycy cukierniczej. Do steków z polędwicy wołowej warto zaserwować również sosy, np. barbecue (polecamy wiśniowy sos barbecue), pieprzowy czy berneński. Nie należy zapominać o dodatkach warzywnych do steka z polędwicy wołowej – najlepiej postawić na lekkie i orzeźwiające sałatki ze świeżych warzyw. Natomiast lepiej będzie zrezygnować z ciężkich, majonezowych surówek.
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego steka z wołowiny jest stek z tuńczyka czerwonego lub białego – w zależności od indywidualnych preferencji. Jest to zdrowsza propozycja od tej tradycyjnej, ponieważ tuńczyk uznawany jest za rybę niskokaloryczną o wielu wartościach odżywczych. Zasady smażenia steków z tuńczyka nie różnią się w sposób znaczący od zasad smażenia steków z polędwicy wołowej. Również należy je wcześniej umyć pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, doprawić solą i pieprzem do smaku i smażyć na patelni grillowej przez ok. 2 minuty z każdej ze stron.
Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem
Komentarze