Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowej Marynacie

Marynowanym stekiem zachwyci się każdy mężczyzna.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)

Składniki:

  • ----------------------------------------------
  • 9 Szt. Steków z polędwicy wołowej (małe)
  • Oliwa extra vergine ( do smażenia )
  • ------------------------------------
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • Oliwa extra vergine ( do marynowania )
  • 4 Ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
  • 2 Liście laurowe ( bardzo drobno pokruszone )
  • 1 Łyżeczka szalotki
  • 1 Łyżeczka szałwi
  • 1 Łyżeczka tymianku
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka oregano ( suszonego )
  • Przyprawy: Czarny pieprz ( grubo zmielony )
  • ----------------------------------------------

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► W naczyniu mieszamy składniki na marynatę, nacieramy nią steki z obu stron. Szczelnie zamknięte wkładamy na całą noc do lodówki. Po procesie marynowania / Osączamy z nadmiaru oliwy /.
  • ► Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, żeby uzyskać zrumieniony i jasnoróżowy w środku stek, krwiste lub bardziej wysmażone oczymamy dozując czas smażenia.
  • ► Grube steki po podsmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pieć w podgrzanym przez 5 minut piekarniku około 10 minut w 180C / Termoobieg /.

Porady

Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy