Tarta sernikowa łączy w sobie delikatną, aksamitną masę serową i kruchy, maślany spód. Całość posypujemy świeżymi owocami, które wspaniale przełamują słodki smak ciasta. W zależności od preferencji możemy podać ją zarówno na ciepło, tuż po upieczeniu, jak i na zimno po schłodzeniu w lodówce. Tarta z serem z wiaderka to prosty oraz elegancki deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom delikatnych smaków.
Getty Images
(średnia 4.5 z 175 głosów)
Piekarnik: rozgrzewamy do 190°C. Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jajka: wbijamy je do dwóch oddzielnych miseczek.
Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy 30 g cukru i jedno jajko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: ser biały łączymy z budyniem, 150 g cukru oraz jajkiem.
Spód tarty: stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na nią schłodzone. Następnie wałkujemy je i na końcu wykładamy nim formę na tartę.
Podpiekanie spodu: wierzch surowego ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15–20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C.
Pieczenie: gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Podanie: tartę sernikową możemy udekorować świeżymi owocami lub polewą czekoladową.
Porady
- Tarta sernikowa wspaniale prezentuje się udekorowana świeżymi malinami, borówkami, jagodami i truskawkami. Sprawdzą się też różnego rodzaju polewy: czekoladową, karmelowa, owocowa, a nawet lukier.
- Ser miksujemy z jajkiem, cukrem i budyniem tylko do połączenia się składników. W przeciwnym razie niepotrzebnie napowietrzymy masę, która po upieczeniu może popękać.
- Zamiast budyniu śmietankowego możemy użyć waniliowego – nada on naszej tarcie przyjemnego aromatu.
- Serek z wiaderka z powodzeniem zastąpimy trzykrotnie mielonym twarogiem lub mascarpone, a nawet ricottą. W przypadku pierwszego produktu, ciasto będzie nieco cięższe, ale równie smaczne.
- Surowe ciasto wyrabiamy szybko i sprawnie. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, nasza tarta nie będzie krucha, lecz twarda.
- Spód ciasta przygotujemy z łatwością na bazie herbatników. Wystarczy, że pokruszone ciasteczka połączymy z niewielką ilością rozpuszczonego masła. Przygotowaną masą ciasteczkową wykładamy formę. Czas pieczenia skracamy do 10 minut.
- Ciasto możemy podawać zarówno na ciepło, tuż po upieczeniu, jak i na zimno, po schłodzeniu w lodówce. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
- Deser przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2–3 dni.
Tartę sernikową najczęściej posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy świeżymi owocami. Sama w sobie bez dodatków również wygląda apetycznie. Jeśli jednak planujemy podać ją podczas uroczystego spotkania rodzinnego, warto wtedy udekorować ciasto:
Tartę sernikową możemy przygotować zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez. W przypadku drugiej sytuacji zazwyczaj nie dodajemy do masy serowej jajka. Jest wiele ciekawych pomysłów na to pyszne ciasto. Poniżej podajemy kilka z nich:
Komentarze