Kajmak z puszki

Ocena:

4.43 (197)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków ...

Składniki:

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Kajmak z puszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • okazało się, że nie znają tego sposobu! może przyda się jeszcze komuś...
  • Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  • UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący i może pryskać!!!
  • Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z ok. 0,5l rumu ...
  • W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne