Rabarbar pod kruszonką

Łatwy, szybki, idealny na deser - rabarbar pod kruszonką smakuje przepysznie! Sezonowy deser najlepiej smakuje z lodami, ale kruszonka przyda się też do innych owoców.

ciasto z owocamikruszonka

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • do wypełnienia: 1 kg rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g cukru pudru
  • masło do formy
  • na kruszonkę: 150 g mąki
  • 50 g mąki migdałowej
  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g białego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rabarbar wkładamy na patelnię, podlewamy 2 łyżkami wody, obsypujemy oboma rodzajami cukru i dusimy ok. 15 min, regularnie mieszając, aż stanie się miękki i w miarę jednolity. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy rękoma, aż uzyskamy kruche ciasto. Uduszony rabarbar przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 °C.
  • Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: strucla z rabarbarem i marcepanem

Notka redakcyjna

Kruszonkę z tego przepisu można wykorzystać do deserów z innymi owocami: wiśniami, morelami, śliwkami, jabłkami czy gruszkami. W zależności od owoców użyjmy więcej lub mniej cynamonu, ew. zamieńmy go na wanilię.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy