Tarta jabłkowa z karmelem

Tarta jabłkowa z karmelem

Ciastaciasto z owocamiDeserykarmelPrzekąski

Czas przygotowania:
95 min.
Ocena:

(średnia 4.29 z 191 głosów)

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła + łyżka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka octu jabłkowego
  • 75 dag kwaśnych jabłek
  • cytryna
  • łyżka masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tarta jabłkowa z karmelem
  • Do mąki dodajemy zimne, pokrojone masło, cukier puder, sól, rozmącone jajko i ocet. Zagniatamy z grubsza, siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy i kroimy na wąskie cząstki. Wyciskamy cytrynę i sokiem skrapiamy jabłka. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  • Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką zimnym blacie na okrągły placek. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty o śr. 24 cm, nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy 10 min. Po wyjęciu z piekarnika rozkładamy promieniście jabłka. Na wierzchu rozrzucamy kawałeczki masła, pieczemy dalsze 20 min. Cukier topimy w garnku na małym ogniu, wlewamy sok jabłkowy i mieszając, podgotowujemy, aż osiągnie konsystencję karmelu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, polewamy karmelem i pieczemy jeszcze 8 min w temp. 250°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy