Szybkie ciasto czekoladowe z polewą

Pyszne, łatwe i jednocześnie bardzo szybkie ciasto czekoladowe :)

Ciastaciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 156 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 150 g. masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 100 ml. oleju lub oliwy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • opak. skórki pomarańczowej
  • opak. migdałów do ciasta
  • 1/2 szklanki wody
  • Do polewy:
  • 2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę, jajka, kakao, masło, cukier, olej i proszek do pieczenia zmiksować (najlepiej w blenderze, bo konsustencja jest bardzo gęsta). Później dodajemy skórkę pomarańczową, którą najlepiej kupić i migdały (zostawiamy garść do posypania). Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy, wcześniej nasmarowanej złotkiem z masła. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na ok. 50 minut. 5 minut przed wyciągnięciem ciasta rozpuszczamy czekoladę w rondelku. Wyciągamy ciasto z piekarnika. Gdy ostygnie, polewamy je czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy