Pizza z szynką i serem

Pizza z szynką na grubym, puszystym cieście z dodatkiem ciągnącego się sera. Po prostu pyszna i w dodatku łatwa do zrobienia.

dodany przez: Kulinarna Ania

pizza

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 184 głosów)

Pizza z szynką i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn drożdżowy:  W 150 ml letniej wody rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 2 łyżki mąki - dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

  • 2.

    Ciasto na pizzę:   Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i łyżkę oliwy - wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  • 3.

    Formowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - 2 blaty pizzy. Okrągłą blachę posmarować odrobiną oliwy, na środek położyć kulkę ciasta i palcami delikatnie rozciągnąć je w stronę brzegów.

  • 4.

    Dodatki do pizzy: Ciasto posmarować sosem pomidorowym/passatą, posypać oregano. Dodać krążki cebuli i część startego sera żółtego, pokrojoną w kosteczkę szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki. 

  • 5.

    Pieczenie:  piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Pizzę  z szynką piec ok. 8-10 min. Pod koniec dosypać resztą startego sera. 

Porady

  • w przepisie używamy 22 g świeżych drożdży - możemy wymienić je na 7 g drożdży instant
  • najlepsza na pizzę będzie mąka 00
  • do pizzy można podać sos czosnkowy
     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy