Pizza z szynką i serem

Ocena:

4.36 (185)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pizza z szynką na grubym, puszystym cieście z dodatkiem ciągnącego się sera. Po prostu pyszna i w dodatku łatwa do zrobienia.

Składniki:

  • drożdże  22 g

  • cukier  2 g

  • mąka  250 g

  • sól  5 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • passata pomidorowa  50 g

  • szynka  100 g

  • pieczarki  3 szt.

  • ser żółty  100 g

  • cebula  1 szt.

  • oregano  5 g

  • pieprz  3 g

Pizza z szynką i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn drożdżowy:  W 150 ml letniej wody rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 2 łyżki mąki - dokładnie wymieszać i odstawić na bok do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

  • Krok 2:

    Ciasto na pizzę:   Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn i łyżkę oliwy - wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  • Krok 3:

    Formowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - 2 blaty pizzy. Okrągłą blachę posmarować odrobiną oliwy, na środek położyć kulkę ciasta i palcami delikatnie rozciągnąć je w stronę brzegów.

  • Krok 4:

    Dodatki do pizzy: Ciasto posmarować sosem pomidorowym/passatą, posypać oregano. Dodać krążki cebuli i część startego sera żółtego, pokrojoną w kosteczkę szynkę i pieczarki pokrojone w plasterki. 

  • Krok 5:

    Pieczenie:  piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Pizzę  z szynką piec ok. 8-10 min. Pod koniec dosypać resztą startego sera. 

Porady

  • w przepisie używamy 22 g świeżych drożdży - możemy wymienić je na 7 g drożdży instant
  • najlepsza na pizzę będzie mąka 00
  • do pizzy można podać sos czosnkowy
     
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne